Avrupa Parlamentosu Seçim Sonuçları
6-9 Haziran tarihleri arasında 27 Avrupa Birliği ülkesinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu Genel Kurul salonunda büyük bir ekrandan duyuruldu. Şimdiye kadar Almanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Fransa, İspanya ve Danimarka’dan seçim sonuçları açıklandı.
Almanya’da Parti Dağılımı
Almanya’da Hristiyan Demokratları bir araya getiren EPP 30, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 16, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 14, Liberal partileri birleştiren Avrupa’yı Yenile (RE) 8, Sol 4 ve henüz bir gruba dahil olmayan partiler ise 19 milletvekili kazandı. Almanya’da AP seçimlerinde en fazla milletvekili kazanan parti ise 29 milletvekili ile Hristiyan Demokrat CDU/CSU ittifakı oldu.
- İlk sırayı 29 milletvekilliği ile CDU/CSU ittifakı aldı.
- İkinci sırayı 17 milletvekilliği ile AfD partisi elde etti.
- Üçüncü sırada ise 14 milletvekili ile SPD yer aldı.
Fransa’da Seçim Sonuçları
Fransa’da AP seçimlerinde aşırı sağcı ID partisi 30, Re 14, S&D 13, Sol 8, EPP 6, Yeşiller 5 milletvekili çıkardı. Ulusal Birlik (RN) Partisi, %31,5 oy oranıyla açık ara farkla birinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans ise %15,2 ile ikinci sırayı aldı.
- Ulusal Birlik (RN) Partisi %31,5 oy oranıyla birinci sırada yer aldı.
- Rönesans partisi %15,2 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.
- Sosyalist Parti %14 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.
Fransa’da ayrıca aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi %8,7 oy oranıyla dördüncü sıraya, merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) ise %7,2 oranıyla beşinci sıraya yerleşti.
- Fransa’da aşırı sağcı ID partisi en fazla milletvekili kazanan parti oldu.
Yeni Avrupa Parlamentosu’nun görünümüne dair ilk projeksiyon, EPP’nin 181 sandalye ile en büyük siyasi grup olacağını gösteriyor. Diğer büyük gruplar ise S&D (135 milletvekili) ve RE (82 milletvekili) olarak belirlendi.
- ECR ve ID gibi aşırı sağcı partiler de önemli sandalye sayılarına sahip olacaklar.
- Bağımsız milletvekillerin sayısının 102 olduğu ve yeni bir siyasi grup kurabilecekleri belirtiliyor.
Her ülkenin nüfusuna göre milletvekili çıkaracağı bu seçimde toplam 720 milletvekili seçilecek. Almanya 96, Fransa 81, İtalya 76, İspanya 61 ve Polonya 53 milletvekili ile en fazla temsilci gönderecek ülkeler arasında yer alıyor.
Resmi sonuçlar 10 Haziran’da açıklanacak ve ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak. Yeni yasama dönemi 16 Temmuz’da başlayacak ve Avrupa Parlamentosu’nun çalışmaları devam edecek.