Türk Hazır Giyim Sektörü, Çin’e Uygulanan Yüksek Gümrük Vergileri Sonrası ABD Pazarında Yeni Stratejiler Geliştiriyor
Türkiye’nin önde gelen hazır giyim sektörleri, Çin’e uygulanan yüksek gümrük vergilerinin ardından yeni pazarlara yönelerek özellikle Amerika Birleşik Devletleri pazarında büyüme fırsatlarını değerlendirmeye hazırlanıyor. 2024 yılında yaklaşık 856 milyon dolar seviyesinde ihracat yapan sektör, 2025 yılsonuna kadar bu rakamı 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bu stratejik hamleler kapsamında, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), Türkiye’nin milli katılım organizasyonu ile 15-16 Temmuz 2025 tarihlerinde New York’ta düzenlenecek PV Manufacturing Fuarı’na toplam 12 firma ile katılım sağlayacak. Bu katılım, son iki yıl içinde gerçekleştirilen ilk milli fuar organizasyonu olma özelliği taşıyor ve sektör açısından büyük önem arz ediyor.
Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş yaptığı açıklamada, ABD’nin 2024 yılında 102 milyar dolar değerinde toplam giyim ithalatı gerçekleştirdiğini belirterek, “Hedefimiz bu pazardan 1 milyar dolar pay almak. Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk, yüksek maliyetler ve ‘’ algısı gibi zorluklar olsa da, ABD pazarının yüksek büyüme potansiyeli sayesinde bu hedefe ulaşabiliriz” dedi.
Yüzden Fazla İş Görüşmesi Hedefleniyor
EHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Başkanı Tala Uğuz, 2025 yılının ilk yarısında ABD’ye yapılan hazır giyim ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre %1 artışla 395 milyon dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. ABD’nin, Türkiye’nin hazır giyim sektöründeki en büyük altıncı pazar konumunda olduğunu belirten Uğuz, “New York’taki fuara İzmir’den 10, İstanbul’dan 2 firma katılacak. Ayrıca, ABD’li alıcılarla en az 100 ikili iş görüşmesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda, etkinliğin verimini artırmak amacıyla eşleştirme ve PR desteğiyle çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Uluslararası Fuar Katılımları ve Gelecek Planları
Uğuz, 2025 yılının ikinci yarısında da EHKİB’in, Paris, Münih ve Londra’da düzenlenecek üç farklı fuara milli katılım sağlayacağını ifade etti. Toplamda 4 ülkede 6 farklı fuar düzenlenmesini planlayan birlik, yıl sonunda 80’den fazla firmaya katılım imkânı sunmayı hedefliyor. Bu etkinlikler, Türk hazır giyim sektörünün global arenadaki görünürlüğünü artırırken, yeni işbirlikleri ve ihracat fırsatlarının kapılarını da aralıyor.