University College London (UCL) araştırmacıları, insan saçından yaklaşık 200 kat daha ince, yenilemeyen fakat tıp ve endüstride devrim yaratma potansiyeline sahip bir spagetti türü geliştirdi. Bu yenilikçi spagetti, bitkilerin glikoz depolamak için kullandığı nişastadan üretiliyor. Araştırmacılar, çevre dostu bir yöntemle doğrudan undan nanofiber üretmeyi başardılar.
Araştırmacılardan Dr. Adam Clancy, “Geleneksel spagetti, su ve un karışımının metal deliklerden geçirilmesiyle hazırlanırken, biz benzer bir süreç izledik ancak karışımı elektrik yüküyle çekerek nanofiber formunda spagetti elde ettik” şeklinde bilgi verdi.
Araştırmacıların bu spagettiyi üretmek için kullandığı yöntem, “elektrospinning” olarak adlandırılıyor. Bu teknikte, un ve sıvı karışımı iğne uçlarından elektrik yükü yardımıyla çekilerek 372 nanometre çapında lifler oluşturuluyor.
Profesör Gareth Williams, “Bu nanofiberler, gözenekli yapıları sayesinde yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek bandajlar ya da hücrelerin kendilerini desteklemek için oluşturduğu protein ağını taklit eden doku yenileme iskeletleri olarak kullanılabilir” açıklamasında bulundu.
Ancak, bu spagetti türünün yenilebilir olmadığı ve pişirilmesi durumunda bir saniyeden kısa sürede eriyeceği bildirildi. Araştırma, hem çevreye duyarlı malzeme geliştirme açısından hem de tıbbın geleceği için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.