Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yeni Araç Tescil Yönetmeliği ve Engelli Bireyler İçin Düzenlemeler

    Yeni Araç Tescil Yönetmeliği, engelli bireyler için yapılan düzenlemeleri detaylandırıyor. Araç alımında sağlanan avantajlar, belgeler ve süreçler hakkında önemli bilgilerle, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

    Yeni Araç Tescil Yönetmeliği, engelli bireyler için yapılan düzenlemeleri detaylandırıyor.

    Yeni Araç Tescil Yönetmeliği Hakkında Bilgiler

    Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilecek motorlu araçlar ve iş makineleri ile birlikte, tescile tabi olan römorklar ve yarı römorklar (traktör römorkları, bağlı olduğu traktörden ayrı olarak tescil edilmez) için yeni düzenlemeler hayata geçirilmektedir. Bu tesciller, noterler aracılığıyla gerçekleştirilirken, araç tescil belgesi ve plaka basım talep belgesi de verilecektir.

    Kayıp plaka durumunda, yeniden basım için plaka basım talep belgesi oluşturulması, iletişim bilgilerinin güncellenmesi ve araca ait özet tescil bilgileri raporunun hazırlanması işlemleri, e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilecektir. Çekici araçlar ile römork ve yarı römorkların (traktör römorkları hariç) ayrı ayrı tescil edilmesi gerekmektedir.

    Engellilerce Kullanılan Araçlar

    Engelli bireylerin sağlık raporunda belirtilen özel tertibatın araca entegre edilmesi durumunda, tescil kaydına “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir” ifadesi eklenecektir. Bu araçları kullanacak kişilerin bilgileri de tescil kaydına işlenecektir.

    Söz konusu şerhe sahip araçların, bizzat engelli kişiler tarafından kullanılmadığı veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığı tespit edilirse, bu durum tespit edilen yerin defterdarlığına bildirilecektir. İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta bulunsa bile, aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılması için yetkili kurum ve kuruluşlarca belge sunulması gerekecektir.

    Engelli adına tescil edilen bir aracın, başkası tarafından kullanılabilmesi için tescil kaydına “Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü arasından tescil kayıtlarına işlenen en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir.” şeklinde bir şerh eklenmesi gerekmektedir. Bu şerh ile belirtilen kişiler dışındaki kullanımların tespiti halinde, yine yer defterdarlığına bildirim yapılacaktır.

    Noter Tarafından Gerçekleştirilmeyen Satış ve Devir İşlemleri Geçersizdir

    Tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri; motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası gibi yükümlülüklerinin yanı sıra, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından verilen idari para cezaları ve geçiş ücreti borçlarının bulunmadığının, ayrıca aracı alacak kişi adına zorunlu mali sorumluluk sigortasının mevcut olduğunun tespit edilmesi halinde noterler tarafından gerçekleştirilecektir. Noterler aracılığıyla yapılmayan her tür satış ve devir işlemi, geçersiz olarak kabul edilecektir. Bu düzenleme, araçların sigortasız olarak trafikte yer almasını engelleyerek, olası bir trafik kazasında tarafların mağduriyetini önleyecektir.

    Plaka Basım Talep Belgeleri ve Süreklilik

    Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, plaka basım talep belgelerine elektronik ortamda erişim sağlayabilecek. Ancak bu belgeye elektronik ortamda erişim sağlanamadığı durumlarda, yazılı olarak ibraz edilmeden plaka basımı gerçekleştirilemeyecektir. Plaka basım talep belgeleri veya bu belgelerle ilgili elektronik bildirimler, plakayı basan kuruluş tarafından en az 3 yıl süreyle muhafaza edilecektir. Tescil plakalarında, plaka basım işlemini gerçekleştiren kuruluşun mührü yer alacaktır.

    Tescil plakalarının basımı ve dağıtımı ile plaka basım talep belgelerine dair bilgiler, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu veri tabanında tutulacak ve bu bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile anlık olarak paylaşılacaktır.

    Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların tescili için bir geçiş süresi düzenlenmiştir. Buna göre, 1 Ocak 2025 tarihinden önce üretilen ve yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork ve yarı römorklardan, uygunluk belgesi bilgileri Araç Tescil Sistemi’ne (ARTES) üretici veya ithalatçılar tarafından elektronik ortamda aktarılanlar, 1 Ocak 2035 tarihine kadar ilgili kişilerin talebi doğrultusunda tescil edilecektir. Bu tarihten sonra tescil edilmeyenler kara yolunda kullanılamayacaktır. 1 Ocak 2035’e kadar tescil işlemi yapılmayan römork veya yarı römorklar, çekici araca verilen numarayı taşıyan plaka ile donatılacaktır.