Genç Başarıdan Küresel Başarıya
Lise 2. sınıf öğrencisi olduğu 2016 yılında, Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın girişimcilik programına katılan 25 yaşındaki İzel Cansın Emiroğulları ve 26 yaşındaki Mehmet Can İlker’in yolları bu buluşmayla kesişti. Bu tanışma, birkaç yıl sonra ABD’de filizlenen bir başarıya dönüştü. Emiroğulları, pilot olma hayalini kurarken, girişim projesiyle Türkiye’yi Avrupa’da temsil etme fırsatı yakaladı. Emiroğulları, Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girerek, psikoloji bölümünü de çift ana dal olarak tamamladı. İlker ise Koç Üniversitesi’nde önce Ekonomi, ardından Makine Mühendisliği bölümünü bitirdi. Bu iki genç girişimci, üniversite yıllarında iş hayatına atılarak, Türkiye’den ABD’ye ve Vatikan’a uzanan Ethnik Living serüvenini DÜNYA Gazetesi’ne anlattı.
Emiroğulları, üniversite son sınıfının pandemiye denk geldiğini belirterek, ‘Ben aynı zamanda İstanbul Bilim ve Sanat Akademisi Üstün Zekalı ve Özel Yetenekli Çocuklar Okulu’nda 8 yıl eğitim aldım. Sonra, tasarıma olan derin ilgimle, Genç Başarı Vakfı’nda tanıştığım ve şu an ortağım olan Mehmet Can İlker ile birlikte bir mobilya tasarım sitesi kurmaya karar verdik. Bu siteyi Amerika odaklı olarak tasarladık. Siteyi kurduk ancak araya finaller girince bir süre unutuldu. Sitede benim tasarladığım birkaç masa, sehpa ve avize başlığı bulunuyordu; henüz üretime geçmemiştik. Final notlarımı incelerken, mailime iki abajur siparişi geldiğini gördüm’ dedi.
Hem Etnik Hem Etik
Pandemi döneminde fabrikaların, artizanların ve atölyelerin tamamının kapalı olduğunu aktaran Emiroğulları, ‘Ürünlerimizi en kaliteli üreticilerden tedarik etmeye karar verdik. Örneğin, ürün halıysa Türkiye’den, seramikse Vietnam’dan, kumaşlı bir parça mı olacak? O zaman Hindistan’dan alalım diye düşündük. Aslında, o işi en etik şekilde, etnik kökenli kim yapabiliyorsa ondan alalım dedik. Böylece, hem etik hem etnik bir yaklaşımla yola çıktık ve bu şekilde ilerledik’ diye konuştu.
Öğrenci Harçlığıyla Kurulup Cannes Film Festivali’ni Donatan Girişim
İlk siparişlerini yaptırıp Amerika’ya göndermek istediğinde, PTT’nin yurt dışına elektrikli ürün göndermediğini ve ABD’deki voltaj farklılıkları nedeniyle uyum sorunları yaşanabileceğini öğrenen Emiroğulları, bu işlemi iptal etmek zorunda kaldı. Özellikle Kaliforniya’da yoğun talep gözlemlediklerini dile getiren Emiroğulları, Ethnik Living’in büyüme yolculuğunu şöyle anlattı: ‘Üniversite son yılında artan talepleri karşılamak için yoğun çalıştık. Ürünlerimizi gönderdikçe siparişler hızla yükseldi. Four Seasons Otelleri’nin renovasyonunu üstlendik. Tasarımlarımız bugün Four Seasons Atlanta ve Orlando otellerinde, Vespertine LA gibi Michelin yıldızlı restoranlarda, Cannes Film Festivali süitlerinde ve Cartier ile Chanel gibi lüks mağazalarda yer alıyor. 2023 Cannes Film Festivali’nin mobilyalarını biz hazırladık. İşler büyüdükçe, 5 yıldır Ethnik Living markasıyla Amerika’da hizmet veriyoruz. Her şeye kendi öğrenci harçlıklarımızla başladık; ilk domain adresini 180 TL’ye aldık ve günlük 6-7 dolarlık reklamlarla devam ettik. Sonrasında aldığımız siparişlerden elde edilen gelirle yolumuza devam ettik.’
Sofia Vergara’nın Evinde Türk Tasarımlar
Mehmet Can İlker, zamanla Türkiye’nin yanı sıra Çin, Vietnam ve Hindistan’dan konteyner bazında satın alımlar yaptıklarını ve ABD’deki depolarından dağıtım gerçekleştirdiklerini söyledi. Emiroğulları’nın tasarladığı mobilyaları, ürün, pazarlama ve lojistik gibi birimlerde çalışan 12 kişilik bir ekiple ABD pazarına sunuyorlar. İlker, ‘Odak noktamız Amerika olsa da, diğer ülkelerden de sipariş alıyoruz. Örneğin, İngiltere ve Vatikan’da projeler yürüttük. Dior’un bu sene şubat ayında Vatikan Apostolik Kütüphanesi’nde düzenlediği serginin mobilyalarını biz hazırladık. Amerikalı ünlü oyuncu Sofia Vergara’nın evinde de tasarımlarımız yer alıyor. Birçok Victoria’s Secret modelinin evinde halılarımız ve koltuklarımız bulunuyor’ ifadelerini kullandı.
ABD’deki Şirketi Türkiye’den Yönetiyorlar
ABD tabanlı şirketlerini Türkiye’den yönettiklerini anlatan iki ortak, ‘Belirli dönemlerde gidip geliyoruz ama genel yönetim buradan yapılıyor. İki Türk girişimci olarak, ABD’deki şirketimizi Türkiye’den yönetiyoruz. Yıllık ciromuz 7-8 milyon dolara ulaştı ve kurulduğumuz günden beri her yıl önemli ölçüde büyüyoruz’ diye konuştu.
‘Ürünümüzü Gören Bizi Tanısın İstiyoruz’
Amerika’da mobilya denildiğinde akla gelen belli markalar olduğunu belirten Emiroğulları, hedeflerinin onlarla aynı seviyede yarışmak olduğunu aktardı. ‘Daha fazla tasarım ve ürünle yolumuza devam edeceğiz’ diyen Emiroğulları, şöyle devam etti: ‘Ürünümüzü gören kişi, onun bizim tasarımımız olduğunu hemen anlamalı. Hiç bilmeyen bir insan bile, eliyle seçip söyleyebilmeli. Kişiye ve markaya özel tasarımlarla büyümemizi sürdürüyoruz. Los Angeles’ta ofisimiz, California ve New Jersey’de depolarımız, New York’ta ise bir mağazamız var. Önümüzdeki dönemde Avrupa, BAE ve Avustralya’ya da yöneleceğiz.’