Küresel Yazılım Sorunu Havacılık Sektörünü Vurdu
Geçen hafta, siber güvenlik hizmeti sunan CrowdStrike’tan kaynaklanan ciddi bir küresel yazılım sorunu, en çok havacılık sektörünü etkiledi. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından her hafta düzenli olarak yayımlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’na göre, geçtiğimiz hafta ortalama günlük 34 bin 260 uçuş kaydedildi.
Özellikle haftanın son üç günü, 19 Temmuz’da yaşanan bu küresel yazılım krizi yüzünden önceki haftaya kıyasla daha az uçuş gerçekleşti. Raporda belirtilenlere göre, CrowdStrike’tan kaynaklanan arıza, hava yolları ve havalimanları üzerinde zincirleme bir etki yaratarak, mevcut yoğun rotalarda ek bir baskı oluşturdu. Bunun yanı sıra, Orta Avrupa’nın büyük bir bölümünde yaşanan olumsuz hava koşulları, kıta genelinde önemli gecikmelere ve aksamalara yol açtı.
Rapor, ATFM (Hava Trafiği Yönetimi Gecikmeleri) gecikmelerinin, önceki haftaya göre %36 artış göstererek günde 258 bin dakika gibi rekor bir seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Uçuş başına ortalama gecikme ise 7,5 dakika oldu. Özellikle Güneydoğu Avrupa’da bulunan Hava Sahası Kontrol Merkezleri (ACC) bu durumdan daha fazla etkilendi.
19 Temmuz’da yaşanan küresel kesintinin, birçok hava yolu ve havalimanını olumsuz etkilediği vurgulandı. Özellikle İngiltere’deki Heathrow ve Gatwick gibi ülkenin ve dünyanın en büyük havalimanları, bu kesinti nedeniyle ciddi gecikmeler yaşadı.
Merkezi ABD’de bulunan “FlightAware” internet sitesinden alınan verilere göre, bu yazılım sorunu dünya genelinde günde ortalama 90 bin uçuş gerçekleştiren ticari hava yolu firmalarını büyük bir sıkıntıya soktu. Kriz günü, 5 bin 171 sefer iptal edilirken, 46 bin 13 uçuşta rötar yaşandı.
Dünyada bu yıl günlük uçuş iptal ortalaması yaklaşık 1200 iken, 19 Temmuz’da uçuş iptallerinde 4 katın üzerinde bir artış görüldü. Bu durum, havacılık endüstrisinin karşılaştığı zorlukların bir kez daha altını çizerken, gelecekte benzer sorunların önlenmesi için daha fazla önlem alınması gerektiğini gösteriyor.