Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yerli Turizmin İkinci Çeyrek Performansı ve Harcama Eğilimleri

    Yerli turizmin ikinci çeyrek performansı ve harcama eğilimlerini keşfedin. Seyahat trendleri, yerli turist davranışları ve sektörün geleceği hakkında güncel veriler ve analizler bu içerikte sizleri bekliyor.

    Yerli turizmin ikinci çeyrek performansı ve harcama eğilimlerini keşfedin. Seyahat

    Yerli Turizmin İkinci Çeyrek Performansı

    Yerli turistler, bu yılın ikinci çeyreğinde seyahatlerine daha fazla bütçe ayırırken, konaklama sürelerini düşürme eğiliminde oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ikinci çeyreğine ait hane halkı yurt içi turizm verilerini yayınladı. Bu verilere göre, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yurt içinde ikamet eden toplam 16 milyon 148 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların, bir veya daha fazla geceleme ile gerçekleştirdiği toplam seyahat sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,3 artarak 19 milyon 830 bine ulaştı.

    Bu çeyrek içerisinde seyahate çıkanlar, toplamda 118 milyon 258 bin geceleme gerçekleştirdi. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 6,1 olan ortalama geceleme süresi ise 6 gece olarak kaydedildi.

    Harcama Eğilimleri

    Yerli turistlerin yurt içindeki seyahat harcamaları, söz konusu dönemde yüzde 115,8 artarak 103 milyar 114 milyon 141 bin lira olarak gerçekleşti. Bu harcamaların büyük bir kısmı, 92 milyar 772 milyon 553 bin lira ile yüzde 90 kişisel harcamalar, 10 milyar 341 milyon 588 bin lira ile yüzde 10 paket tur harcamalarını oluşturdu. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 200 lira olarak kayıtlara geçti.

    İkinci çeyrek boyunca toplam seyahat harcamalarında en fazla pay, yüzde 33,1 ile yeme-içme, yüzde 27,3 ile ulaştırma ve yüzde 14,1 ile konaklama alanlarında görüldü. Harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranları incelendiğinde ise; yeme-içmede yüzde 117,1, ulaştırmada yüzde 123 ve konaklamada yüzde 112,2 artış kaydedildi.

    Seyahat Amaçları ve Konaklama Tercihleri

    Nisan-haziran döneminde yapılan seyahatlerin %62,4’ü, yakınları ziyaret amacıyla gerçekleştirilirken, bunu %31,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %2,7 ile “sağlık” amaçlı seyahatler takip etti. Bu dönemde seyahate çıkanlar, toplam 86 milyon 604 bin geceleme ile en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 13 milyon 925 bin geceleme ile “kendi evi” yer alırken, “otel” ise 10 milyon 308 bin geceleme sayısıyla üçüncü sırada kayıtlara geçti.