Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yeni Mısır İthalat Düzenlemesi ve Piyasa Etkileri

    Yeni Mısır İthalat Düzenlemesi, tarım sektöründe önemli değişiklikler yaratıyor. Bu yazıda, düzenlemenin piyasa üzerindeki etkilerini, fiyat dalgalanmalarını ve çiftçilere olan yansımalarını keşfedin.

    Yeni Mısır İthalat Düzenlemesi,

    Yeni Mısır İthalat Düzenlemesi Hakkında Bilgilendirme

    Konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak kamuoyuna duyuruldu. Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemeyle ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, piyasaların doğru şekilde yönlendirilmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması amacıyla, üretici ve tüketici refahını birlikte değerlendirerek, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde ticaret politikalarının tüm araçlarını kullanarak gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

    Mısırın Gıda Sanayisindeki Önemi

    Açıklamada, mısırın özellikle kanatlı hayvan yemi dolayısıyla beyaz et ve nişasta sektöründe önemli bir üretim girdisi olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca, 2024 yılına ait mısır rekoltesinde, olumsuz iklim koşullarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de etkisiyle, hem ülkemizde hem de dünya genelinde önemli ölçüde bir düşüş beklenildiği belirtildi. Bu durumun Ticaret Bakanlığı tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yakından takip edildiği kaydedildi.

    İç Piyasa İçin Yeni Düzenleme

    Bu bağlamda, iç piyasada yaşanabilecek mısır arzındaki olumsuzlukların gıda fiyatlarına yansıyabilecek etkilerini önlemek amacıyla, yerli üretimle karşılanamayan ihtiyacın bir kısmı için yeni bir düzenleme yapıldığı ifade edildi. Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında varılan mutabakatla, yıl sonuna kadar geçerli olacak bu düzenleme ile birlikte, mısır üreticisi çiftçilerin zarar görmemesi sağlanacak.

    • Mısırda arz-talep dengesinin korunması hedefleniyor.
    • Gıda sektöründe spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketicinin korunması amaçlanıyor.
    • Mısırda yerli üretimin yetersiz kalması durumunda, sadece 1 milyon tonluk kısmı için 31 Aralık 2024 tarihine kadar kullanılmak üzere yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır.

    Ayrıca, bu düzenleme döneminde 1 milyon tonun üzerindeki ithalatlarda gümrük vergisinin yüzde 130 oranında uygulanmaya devam edeceği bildirildi. Ticaret Bakanlığı, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kurumlarla sürekli istişare halinde, piyasalarda oluşan arz, talep ve fiyat düzeylerini yakından takip ederek gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edecektir.

    Konuya ilişkin tebliğ de Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.