Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yelken Kalıp A.Ş: 1969’dan Günümüze Uzanan Başarı Hikayesi

    Yelken Kalıp A.Ş, 1969’dan bu yana sektördeki başarısıyla dikkat çekiyor. Yenilikçi çözümler ve kaliteli üretim anlayışıyla, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, kalıp sektöründe liderliğini sürdürüyor.

    Yelken Kalıp A.Ş, 1969'dan bu yana sektördeki başarısıyla dikkat çekiyor.

    Yelken Kalıp A.Ş, 1969 yılında üretim faaliyetlerine başlamış olup, 90’lı yılların başında kapı ve pencere sektörüne Fornax logolu aksesuarları kazandırmıştır. Şirketin Satış Direktörü Fatih Sarı, 2019 yılında İTO Kilit markasını bünyelerine katarak ürün portföylerini 5 binin üzerine çıkardıklarını ifade etmiştir. Yılda 75 milyon parça üretim gerçekleştiren firma, 3 farklı noktada toplamda 4 bin 600 metrekare kapalı alanda üretim hizmeti sunmaktadır.

    2023 yılında cirolarında %20 oranında bir artış sağladıklarını belirten Sarı, bu artışın en önemli nedeninin kapasite artışı ile birlikte portföye yeni ürün gamlarının eklenmesi olduğunu dile getirmiştir. Üretim faaliyetlerini gerçekleştirdikleri alanın genişlemesi, depolama alanına da katkı sağlamakla kalmayıp, verimliliği artırmıştır.

    Yenilikçi Ürünlerle Enerji Verimliliğine Katkı

    Sektöre kazandırdıkları yeniliklerden en önemlisi, yalıtımlı kapı ve pencere sürme sistemleri olmuştur. Sarı, enerji verimliliği politikası doğrultusunda, yalıtım değeri yüksek ürünlere odaklandıklarını vurgulamaktadır.

    “Bu yıl 2023 yılı ciromuzu hedef olarak belirledik”

    Geçen yıl, 2022’nin devamı olan küresel ekonomik sorunların yanı sıra, Şubat 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşının ihracat hacmini olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasında yer aldığını belirten Fatih Sarı, hala devam eden Orta Doğu sorunlarının güvensizlik zeminine yol açtığını ifade etmiştir. Yeni pazar arayışlarıyla birlikte hedef müşterilerine ulaşarak bu açığı kapatmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtmiştir.

    Sarı, 2024 yılında 2023 cirosunu kendilerine hedef olarak belirlediklerini, günümüz itibarıyla herhangi bir sapma gözlemlenmediğini sözlerine eklemiştir. “Tam kapasite ile üretimimiz devam ederken, belirlediğimiz hedeflerle yılı kapatmak için mevcut müşterideki çalışma hacimlerimizi artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunduk” demiştir.

    Ar-Ge Yatırımları ile Geleceğe Yatırım

    “Ciromuzun %5’ini Ar-Ge yatırımına ayırıyoruz”

    Orta vadede, bu ürün grubu özelinde yaptıkları inovatif değişimleri nihai kullanıcının hizmetine sunacaklarını aktaran Sarı, daha ergonomik ürün tasarımlarıyla müşterilerinin ihtiyaçlarına çözüm olmaya devam edeceklerini belirtmiştir. 2017 yılında 5742 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’nin 416. sıra numaralı Ar-Ge merkezi kurulmuş olup, bu merkez TC. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

    Sarı, “Firmamız, cirosunun %5’ini Ar-Ge yatırımına ayırıyor. 22 mühendis kadrosu ile faaliyet gösteren Ar-Ge merkezimiz, altyapısını gelişen ve yenilenen teknolojiyle birleştirerek, yeni ürün tasarımları için çalışmalarına devam etmektedir” şeklinde konuşmuştur.

    Sektör Sorunları ve Çözüm Önerileri

    “Kayıt dışı satış sorunu yasal düzenlemelerle çözülebilir”

    Öte yandan sektörün yaşadığı sorunlardan da bahseden Fatih Sarı, birçok sektörde olduğu gibi standart dışı üretimin ve kayıt dışı satışların haksız rekabet ortamı oluşturduğunu ifade etmiştir. Standart dışı üretimlerde uygun fiyat sunumu ile birlikte; hatalı, kısa vadede arızalanan ve oksitlenme problemi yaşayan ürünler şeklinde geri bildirimler alınabileceğini belirtmiştir.

    Sarı, bu konudaki çözümün tüketicinin bilinçlendirilmesinden geçtiğini vurgulamıştır. Kayıt dışı satışların ise pazar fiyat dengesini bozduğunu ve rekabet olanaklarını azalttığını ifade eden Sarı, çözümün tamamen yasal düzenlemelerle ve devletin ilgili birimlerinin denetimlerini artırmasıyla sağlanabileceğine dikkat çekmiştir.

    Gelecek Yatırımları ve Dijitalleşme

    “Üretim alanı genişleyecek”

    Önümüzdeki dönem yatırımları hakkında bilgi veren Fatih Sarı, “Üretim alanımızın genişletilmesi ve makine parkımızda yeni teknolojiye uygun değişimlerin yapılması, otomasyonların artırılması şeklinde yatırımlarımız olacak” demiştir. Dijitalleşmede özellikle kilitler için talep gören elektrikli sistemlerle ilgili çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Sarı, bu alanda genel olarak hala güvenlik açığının bulunduğunu ve güç kaybına yönelik ekstra bir yöntem geliştirilmediğini kaydetmiştir.

    Sarı, mekanik kilitlerin güvenliğinin kullanıcı nezdinde hala önemini koruduğunu sözlerine ekleyerek, sektördeki yenilikçi adımlarının devam edeceğini belirtmiştir.