Nurdoğan ARSLAN ERGÜN tarafından kaleme alınan bu yazıda, Yapı Kredi’nin kadın girişimcilere destek olmayı amaçlayan “Sınırları Kaldıran Kadınlar” programının üçüncü dönemi hakkında bilgiler sunulmaktadır. Program, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkileyici bir açılış etkinliği ile başladı ve “Amazon ve Etsy’de nasıl satış yapılır?” konulu eğitimle devam etti.
Programa katılan kadın girişimciler, 4-5 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan çevrimiçi eğitimlerde; şirket kuruluşu, online ödeme sistemleri, ürün listeleme ve lojistik süreçler gibi kritik konularda bilgi sahibi olacaklar. Eğitimlerin sonunda jüri tarafından seçilen 25 kadın girişimci, Coniwi tarafından ücretsiz e-ihracat danışmanlığı alacak ve böylece online kanallar üzerinden ihracat yapma fırsatına kavuşacaklar. Bu girişimciler ayrıca, bankacılık ürün ve hizmetlerinde avantajlar sağlayan Sınırları Kaldıran Kadınlar Paketi’nden faydalanabilecekler.
Yapı Kredi Bankası İşletme ve Tarım Bankacılığı Segment Direktörü Nimet Uluocak, kadın girişimcilere EBRD desteği ile 3 ay geri ödemesiz, özel oranlarda kredi desteği sunacaklarını belirtti. Uluocak, “TOBB ve İTO işbirliği ile etki alanımızı güçlendiriyoruz” ifadesini kullandı. Ayrıca, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Kal, ‘Sınırları Kaldıran Kadınlar’ programının ocak-ekim döneminde e-ihracatını yüzde 2.8 oranında artırarak 195.8 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.
E-ihracatın Geleceği ve Kadınlara Pozitif Ayrımcılık
Program tanıtım toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, eğitim programının e-ihracat alanındaki tüm detayları kapsamlı bir şekilde ele alacağını ifade etti. E-ihracatın günümüzde en güncel ticaret konularından biri olduğuna dikkat çeken Üstün, “Küresel e-perakende hacmi 6 trilyon doları aşmış durumda. Genel ticaretteki yüzde 2 olan e-ihracat payının, 2040 yılı itibarıyla yüzde 95’e ulaşacağı öngörülmektedir” dedi.
Son zamanlarda Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yaşanan Schengen vizesi sorunları nedeniyle Türkiye’nin ticaretinin Orta Doğu ve Körfez gibi bölgelere kaymaya başladığını belirten Üstün, “AB ülkeleri, vize konusunda girişimci kadınlara pozitif ayrımcılık yapmalı” vurgusunu yaptı. Bu bağlamda, kadın girişimcilerin uluslararası pazarlarda daha fazla yer alabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.