ABD ve Gümrük Tarifeleri Gelişmeleri
Uluslararası piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleriyle ilgili son açıklamalarını yakından takip ediyor. Bu açıklamalar, piyasalarda belirsizliği azaltmaya çalışırken, aynı zamanda yatırımcıların risk iştahını artırdı. Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Kanada menşeli ürünlere %35 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca, yüksek oranlardan kaçınmak adına diğer ülkeler üzerinden yapılan ithalatların da yeni tarifelere tabi olacağını belirtti. Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bazı hisse senetlerinin tarihi zirvelere ulaştığını, kripto para piyasalarının yeni rekorlar kırdığını vurguladı. ABD’nin yüzlerce milyar dolarlık gümrük vergisi toplamına rağmen, Fed’e faiz indirim çağrısında bulunmaya devam etti. Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’ı, ABD’nin ekonomik gelişimini engellemekle suçlayarak, faizleri düşürmesi gerektiğini ifade etti. Ekonomistler, tarifelerin ekonomiye olası olumsuz etkilerinin yılın son çeyreğinde ortaya çıkmasını beklerken, piyasalarda risk algısının güçlendiğini belirtiyorlar.
Fed’in Para Politikasında Gevşeme ve Ekonomik Veriler
Fed yetkililerinden gelen son açıklamalar, faiz indirimi yönünde sinyaller veriyor. Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, bu ay faiz oranlarında indirim düşüncesinin az da olsa masada olduğunu ifade ederken, siyasi değil, ekonomi temelli kararlar alındığını vurguladı. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise faiz oranlarının düşürülmesi için uygun zamanın yaklaştığını ve bu yıl en az iki faiz indirimi olabileceğini kaydetti. Ayrıca, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu ve tarifelerin fiyatlar üzerindeki kalıcı etkisinin henüz netleşmediğini belirtti. Bu gelişmeler, Fed’in bu ay veya önümüzdeki aylarda faiz indirimi yapacağı beklentilerini güçlendiriyor. Ekonomik veriler ise, ABD’de ilk haftalık işsizlik başvurularının 227 bine gerilemesiyle piyasalara olumlu sinyaller gönderdi. Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,37 seviyesinde bulunuyor. Altın ons fiyatı, Fed’in olası faiz indirim beklentileriyle birlikte %0,3 artışla 3.335 dolar seviyesine yükseldi. Dolar endeksi ise %0,1 artışla 97,8 seviyesinde seyrediyor. Brent petrolün varil fiyatı ise %0,2 azalarak 68,2 dolar seviyesinde. Kripto para piyasasında ise Bitcoin, artan risk iştahı ve kurumsal alımların etkisiyle 118.052 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
S&P 500 ve Nasdaq Endeksleri Rekor Kapanışlar
Kurumsal performans tarafında, ABD’nin önde gelen şirketleri, beklentileri aşan bilanço açıklamalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle, kar ve gelirleri piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen Delta Havayolları’nın hisseleri %12 değer kazanırken, Tesla’nın hisseleri, CEO Elon Musk’ın yeni robot taksi ve genişleyen otomobil teknolojileri haberleri sonrası %5 oranında artış gösterdi. Dün, ABD borsalarında S&P 500 endeksi %0,27, Nasdaq endeksi ise %0,09 yükselerek kapanış rekorlarını yeniledi. Dow Jones endeksi ise %0,43 artış kaydetti. Vadeli kontratlarda ise, yeni güne karışık bir seyir hâkim. Bu gelişmeler, piyasalardaki güveni tazelerken, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirme eğilimini güçlendiriyor.
Avrupa Borsalarında Güncel Durum
Avrupa piyasaları, dün genel anlamda karışık bir performans sergiledi. ABD ile ticari ilişkilerin iyileşmesine yönelik umutlar ve jeopolitik risklerin yakından izlenmesi devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’ya savaş süresince sağlanan yaklaşık 165 milyar avroluk finansal desteğin, bu yılki ihtiyaçların büyük bir kısmını karşılayacağını belirtti. Ayrıca, uluslararası finans kuruluşları ile imzalanan yeni destek paketi 2,3 milyar avroluk ek finansman sağlayacak. Almanya’da ise, ihracatçıların ABD ile yaşadığı ticaret anlaşmazlıklarında, ne pahasına olursa olsun bir uzlaşma sağlama arzusunun pek de güçlü olmadığı bildirildi. Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %1,23, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,3 yükselirken, Almanya’da DAX 40 endeksi %0,38 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,72 değer kaybetti. Avrupa vadeli endeksler ise, yeni güne negatif eğilimle başladı.
Asya Piyasalarında Güncel Durum ve Gelişmeler
Asya borsaları, bölgedeki jeopolitik gelişmeler, Çin yönetiminin yeni kripto ve emlak politikaları ve tarifelerle ilgili beklentilerle karışık bir seyir izliyor. Çin hükümeti, aracı kurumlara kripto varlık yatırımlarını işleme onayı verme ihtimalini güçlendiren haberlerle, bölge piyasalarında hareketlilik sağladı. Ayrıca, Çin’in emlak sektörünü desteklemek amacıyla yeni teşvik ve destek paketleri açıklaması, risk iştahını olumlu etkiledi. Goldman Sachs ekonomistleri, bölgedeki makroekonomik ortamın iyileşmesi ve tarifelerin belirsizliklerinin azalmasıyla, Asya hisse senetleri için beklentilerini yükseltti. Kapanışta, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,1, Hong Kong’da Hang Seng Endeksi %1,8 yükselirken, Japonya’da Nikkei 225 %0,1 geriledi. Güney Kore’de ise Kospi endeksi yatay seyrediyor. Bu gelişmeler, bölgedeki yatırımcıların portföy stratejilerini yeniden şekillendirmesine neden oluyor.
Yurt İçi Ekonomik ve Piyasa Verileri
Bugün, Türkiye’de ödemeler dengesi ve diğer makroekonomik göstergeler açıklanacak. Dün, Borsa İstanbul, alış ağırlıklı bir gün geçirerek, BIST 100 endeksini %1,61 artışla 10.331,31 seviyesine taşıdı. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ise, BIST 30 endeksine dayalı Ağustos vadeli kontrat, seans sonunda %0,3 artışla 12.172 seviyesinde işlem gördü. AA Finans’ın yaptığı beklenti anketine göre, TCMB’nin bugün açıklayacağı Mayıs 2025 Ödemeler Dengesi verilerine ilişkin öngörüler, cari açığın 1,084 milyar dolar seviyesinde olmasını öngörüyor. Ekonomistler, yıl sonunda toplam cari açığın 19,78 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyorlar. Dolar/TL ise, dün %0,07 artışla 40,0730 seviyesinden kapanırken, gün içinde %0,25 yükselişle 40,1720 seviyesine çıktı. Analistler, bugün ödemeler dengesi ve perakende satışlar verilerinin yanı sıra, yurt dışında ABD’nin bütçe dengesi, İngiltere’nin büyüme ve sanayi üretimi verilerinin takip edileceğine dikkat çekiyor. Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 10.400 ve 10.500 seviyeleri direnç noktaları olarak öne çıkarken, 10.200 ve 10.100 seviyeleri ise destek seviyeleri olarak belirleniyor.