Volkswagen’dan Kapsamlı Anlaşma ile İşten Çıkarma ve Üretim Değişiklikleri
Alman otomotiv devi Volkswagen, kitlesel grevlerin önüne geçmek amacıyla sendikalarla yaptığı görüşmeler sonucunda önemli bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, 35 bini aşkın işten çıkarma ve kapasite düşürme gibi geniş kapsamlı değişiklikler içeriyor. Grup CEO’su Oliver Blume, bu konuda yaptığı açıklamada, “Uzun ve yoğun müzakerelerin ardından varılan anlaşma, Volkswagen markasının gelecekteki yaşayabilirliği için önemli bir sinyaldir” ifadelerini kullandı.
Volkswagen’in yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın orta vadede yıllık 15 milyar Euro tasarruf sağlayacağı ve 2024 hedefleri üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağı belirtildi. Ayrıca, Dresden fabrikası için alternatif seçeneklerin araştırıldığı ve Osnabrueck tesisinin yeniden kullanılacağı da ifade edildi. Üretimin bir kısmının ise Meksika’ya kaydırılacağı açıklandı.
Ücret Artışları ve Üretim Durdurmaları
Yüzde 5’lik ücret artışı askıya alındı IG Metall Sendikası, kasım ayında kararlaştırılan yüzde 5’lik ücret artışının askıya alınacağını ve 2025 yılı sonuna kadar Dresden fabrikasında araç üretiminin durdurulacağını duyurdu. Çalışma konseyi başkanı Daniela Cavallo, “Hiçbir tesis kapatılmayacak, operasyonel nedenlerle kimse işten çıkarılmayacak ve şirket ücret anlaşmamız uzun vadede güvence altına alınacak” dedi. Cavallo, sözlerine şöyle devam etti: “Bu üçlü anlaşma ile en zor ekonomik koşullar altında kaya gibi sağlam bir çözüm elde ettik”.
Başbakan’dan Olumlu Yorumlar
Başbakan da olumlu karşıladı Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi olan Volkswagen ile sendikalar arasındaki bu anlaşma, Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından da olumlu bir şekilde karşılandı. Scholz, “Şirket ve sendikaların bugün iyi, toplumsal olarak kabul edilebilir bir çözüm üzerinde anlaşmaları iyi haber. Anlaşma tüm zorluklara karşın Volkswagen ve çalışanlarının iyi bir geleceğe umutla bakabilmelerini sağlıyor” şeklinde konuştu.
Alman Ekonomisi Üzerindeki Etkiler
Volkswagen sadece bir başlangıç Frankfurt Merkezli Hauck Aufhäuser Lampe Başekonomisti Alexander Krueger, “İlk bakışta iki tarafın da az çok kabul edebileceği bir uzlaşma gibi görünüyor. Başka şirketler de işten çıkarma planları yapıyor ve Volkswagen sadece bir başlangıç gibi duruyor” değerlendirmesinde bulundu. Reuters’a göre; Krueger, rekabetçi fiyat baskısının muhtemelen daha ileriki bir tarihte daha fazla düzenleme gerektireceğini belirtti. Krueger, “Tüm bu faaliyetler Almanya’nın ekonomi politikası açısından yeni bir başlangıç” ifadelerini kullandı.
Avrupa otomobil piyasaları analisti Mattias Schmidt ise, Volkswagen’ın tarafların kazanım elde etme umuduyla ihtiyaç duydukları tedbirleri aşırı vurgulayarak müzakerelere girdiğini düşünüyor. Schmidt, “2030’a doğru demografik bir eğri üzerinde 35 bin işten çıkarma muhtemelen yeterli değil ve Avrupa pazarında şu anda gördüğümüz durgunluğu gidermek için çok uzun bir zaman dilimi” şeklinde konuştu.
Greve Çıkan İşçiler
100 bin işçi greve çıktı Yaklaşık 100 bin işçi, geçtiğimiz ay içinde iki ayrı grev düzenleyerek, ücretlerin düşürülmesi, kapasitenin azaltılması ve Almanya’daki fabrikaların ilk kez kapatılması planlarını protesto etti. Bu grevler, Volkswagen’in 87 yıllık tarihindeki en büyük grevler olarak kayıtlara geçti.