Uluslararası Karayolu Taşımacılığı ve Sektörün Talepleri
Uluslararası Karayolu ile Yük Taşımacıları ve Acente Sahipleri Derneği Başkanı Aslan SAVAŞAN, sektörümüzün karşılaştığı zorlukları ve taleplerini dile getirerek, hizmet ihracatı kapsamında önemli noktalara değindi. Mevcut düzenlemeler çerçevesinde, ithalat, transit, üçüncü ülke ve treyler taşımalarında akaryakıt desteği alınmaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu taşımalar için akaryakıtın yurt dışından alındığını vurgulayan SAVAŞAN, bunun da döviz kaybına yol açtığını belirtti. Sektörümüzün en acil taleplerinden biri, bu taşımalarda akaryakıt ve benzeri teşviklerin sağlanmasıdır.
Ayrıca, sektörde yaşanan bir diğer önemli sorun, yurtdışında 300 gün civarında kalan taşıtlar için kasko ve zorunlu sigorta indirimidir. Bu bağlamda, mevcut yetişmiş sürücü eksikliği de büyük bir handikap oluşturuyor. Bu nedenle, yaş haddinin kalıcı bir şekilde uzatılmasını, meslek yüksekokulları ve ön lisans programlarında “Karayolu Yük Taşıtı Sürücü” sınıflarının açılmasını ve belediyelerin bu konuda yaygın eğitim programları düzenlemesini talep ediyoruz.
Uluslararası Karayolu ile Yük Taşımacıları Acente Sahipleri Derneği’ne üye firmalar, uluslararası taşımacılık yaparak ülkemize hem döviz kazandırmakta hem de istihdam sağlamaktadır. Ancak hizmet ihracatı yapan sektörümüz, yurt dışı kaynaklı haksız rekabet nedeniyle telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşamaktadır. Karayolu ile taşımacılık yapan firmaların, sürücü vizeleri, geçiş kotaları ve diğer yaptırımlar nedeniyle ülkemizin aldığı pay her geçen yıl azalmaktadır. Bu durum, ileride ihracat mallarımızın ithalat yolu ile taşınma zorunluluğunu doğurabilir.
Haksız Rekabet ve Zorluklar
- Sürücü ve iş insanları için Schengen vize sorunu,
- AB ülkelerine geçiş ve UBAK belge kotası sorunu,
- AB ülkelerine ihracat bildirimi yapılması zorunluluğu,
- Yurtiçi denetimlerin etkin yapılmaması.
SAVAŞAN, T.C. vatandaşı sürücü ve iş insanlarının vize alım süreçlerinin zorluğunu ve bunun yanı sıra AB ülkelerinin sayısının artmasıyla Schengen vizelerindeki 90 gün kuralının yetersiz kaldığını ifade etti. Bu durum, yabancı ülke sürücülerinin daha kolay vize alabilmesi ile karşılaştırıldığında, Türk sürücüleri için ciddi bir dezavantaj oluşturuyor.
Kontrollerin Dijitalleştirilmesi
Yol kenarları denetimlerinin artırılması ve etkinleştirilmesi gerektiğini vurgulayan SAVAŞAN, taşımalarda birden fazla aynı beyan ve belgelerin tekrar istenmesinin de sektörü zorladığını ifade etti. Bu nedenle, kontrollerin ve beyanların dijital olarak yapılması ve ilgili Bakanlıklardan istenmesinin, sektörümüzün diğer taleplerinden biri olduğunu belirtti.
Hedefimiz, uluslararası karayolu ile taşımacılık yapan firmalarımızın ihracat, ithalat, transit ve üçüncü ülke taşımalarında yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulmasıdır. Böylece, hizmet ihracatı kapsamında daha fazla pay almayı, ülkemize daha fazla döviz kazandırmayı ve daha çok istihdam sağlamayı amaçlıyoruz.