Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan Önemli Açıklamalar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) son bir haftada 424 bin 156 zararlı internet adresine yönelik 282 milyon 33 bin erişim isteğini engellediğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, ayrıca yerli yapay zeka teknolojisi kullanılarak, vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama saldırısı gerçekleştiren 64 bin 115 alan adına erişim engeli getirildiğini belirtti.
USOM Türkiye’nin Siber Güvenliğini Sağlıyor
Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) siber güvenliği artırmak ve siber tehditleri önlemek amacıyla önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti. Uraloğlu, “USOM, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri önlemek için alarm, uyarı ve duyurular yaparak siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik hizmetleriyle Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Kritik Kurum ve Kuruluşlar Tehdit ve Zafiyetlere Karşı Uyarılıyor
USOM’un çalışmaları sayesinde Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşların siber tehditlere karşı uyarıldığını vurgulayan Uraloğlu, zararlı bağlantıların tespitinin ardından yapılan kontroller neticesinde altyapı seviyesinde erişim engellendiğini ifade etti. “Bu sayede ülkemiz genelinde internet kullanıcılarına ve sistemlerine yönelik olası saldırıların önüne geçiyoruz.” dedi.
“Bir Haftada Toplam 282 Milyon 33 Bin Erişim İsteği Engellendi”
Uraloğlu, USOM’un 2013 yılından bu yana toplamda 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini ve bu bağlantılara erişimi engellediğini belirtti. “Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (SOME) tarafından son bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi.” açıklamasında bulundu. Ayrıca, USOM’un geliştirdiği yapay zeka teknolojisi ile dolandırıcılığa yönelik oltalama saldırıları gerçekleştiren 64 bin 115 alan adına erişim engeli getirildiğini vurguladı.
“Taramalarda 15 Bin 330 Siber Güvenlik Açıklığını Tespit Ettik”
Bakan Uraloğlu, USOM koordinasyonunda kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik faaliyetlerin 7 gün 24 saat sürdüğünü ifade etti. “USOM bünyesinde 2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM Uzmanı ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıyoruz ve bu taramalarla zafiyete ait riskleri proaktif bir şekilde tespit ediyoruz. 2024 yılı içerisinde yapılan taramalarda 15 bin 330 siber güvenlik açıklığını tespit ederek ilgili kurumları bilgilendirdik.” şeklinde konuştu.
“Haftalık 130 Taramayla 285 Farklı Portun Servis ve Zafiyet Taramasını Gerçekleştiriyoruz”
Siber olaylara müdahale noktasında yerli ve milli yazılımların katkısının büyük olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Avcı, Azad ve Kasırga gibi tamamen iç kaynaklarla geliştirilen projelerle ulusal siber güvenlik alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Uraloğlu, “İnternete açık kaynaklara yönelik zafiyet taraması faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz Kasırga projemiz ile haftalık 130 taramayla 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz.” açıklamasında bulundu.