Hamide HANGÜL
NTT DATA Business Solutions META Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Bahri Danış, Türkiye’nin teknoloji ihracatı alanında en büyük şirketlerinden biri olduklarını vurguladı. Son 12 yılda 20 kat daha fazla büyüme kaydettiklerini ve çalışan sayılarının 120 kişiden 2 bin 500’e yükseldiğini belirtti. Danış, her yıl 150 ile 100 arasında yeni mezun alımı gerçekleştirdiklerini ve insan kaynaklarını kendilerinin yetiştirdiklerini dile getirdi. Yenilikçi fikirlere büyük önem verdiklerinin altını çizen Danış, “Türkiye’de bir Co-innovation Lab kurduk. Bir ekibimiz mevcut, getirilen iş fikirlerini değerlendiriyor. İnanıyorsak yatırım yapıyoruz, daha sonra bu fikirleri ürüne dönüştürüp satışa sunuyoruz” dedi.
Danış, bu süreçte başarılı olan iş fikirlerinde yer alan ekip üyelerine belli bir oranda satış gelirinden pay verdiklerini belirterek, “Bu sistem sürekli devam ediyor. Satıldıkça kumbarada para birikir gibi düşünebilirsiniz” şeklinde konuştu. Türkiye’de geliştirdikleri teknolojik çözümleri dünyanın birçok ülkesine ihraç ettiklerini ifade eden Danış, “Örneğin, şu anda Amerika’ya, Kanada’ya ve dünya genelinde birçok yere sattığımız bir çözümümüz var” dedi.
“Yatırımları Pazar Belirliyor”
Danış, teknoloji yatırımlarının kararlarını bir odaya kapanıp vermediklerini, bunun yerine pazarın ihtiyaçları doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti. “Müşterilerimiz ihtiyaçlarını belirliyor. Son yıllarda büyük bir değişim yaşanıyor. Özellikle pandemi, yaş bağımsız yeni bir jenerasyon yarattı ve iş yapış biçimlerini köklü bir şekilde değiştirdi. Değişmeyen bir sektör kalmadı. Bu değişimi tek kelimeyle özetlemek gerekirse, ‘hız’ derim. Artık inanılmaz bir hız var. Lojistik süreçlerde, yeni bir ürünü piyasaya sürmede hızlı olmak zorundasınız. Müşteriye ürününü en hızlı şekilde ulaştırmak zorundasınız. Şikayetlere yanıt vermek için de hızlı aksiyon almanız gerekiyor. Belki hayal edemezdik ama bu hız, değişimi getiriyor. Bu değişime ayak uydurmak zorundasınız; çünkü müşterilerin artık çok daha fazla alternatifi var. Bu hıza ayak uyduramayan ve yeterince çevik olamayanların, pazarda varlık göstermesi oldukça zor” ifadelerini kullandı.
“Holdinglere ve KOBİ’lere Proje Hazırlıyoruz”
İşletmelerin bu hızlı değişime ayak uydurması gerektiğine dikkat çeken Danış, araştırmalara atıfta bulunarak, “Araştırmalar, şirketlerin yüzde 90’ının dijital dönüşüm sürecinde olduğunu gösteriyor. Eğer mevcut iş yapış şeklinizi teknolojiyi kullanarak değiştiriyorsanız, bu bir dijital dönüşümdür. Teknolojiye ve dijitalleşmeye yatırım yapmak çok önemli. Buna yatırım yapmayan şirketler artık rekabetçi olamayacak. Maliyetlerini yönetemeyecek, tedarik zincirini kontrol edemeyecek ve satış yapamayacak. Bir süre sonra bu yatırımları yapmak için çok geç kalmış olacaksınız” dedi.
“En Düşük Maliyetle En İyi Sonuç”
Türkiye’de 400’ün üzerinde müşteriye hizmet verdiklerini, aralarında çok uluslu şirketlerin de bulunduğunu ve 250’den fazla KOBİ’nin dijital dönüşümüne katkıda bulunduklarını aktaran Danış, şirketlere dünyanın en iyi teknolojik uygulamalarını sunduklarını, hazırlık süreçlerini ve en büyük faydayı en düşük maliyetle nasıl elde edeceklerine dair yol haritaları hazırladıklarını açıkladı. “Türkiye’yi bir teknoloji üssü haline getirdik” diyen Bahri Danış, “Şirketlerin yurtdışındaki süreçlerine destek veriyoruz. Holdinglere ve KOBİ’lere projeler yapıyoruz. Yurtdışına açılmak isteyen, büyüme hedefleri olan, uluslararası piyasalarda oyuncu olmak isteyen, adı belki de çok az bilinen ancak dünyanın dört bir yanında, Meksika’da, Brezilya’da, Endonezya’da, Avrupa’da yatırımları olan işletmelerin teknoloji yolculuğunda onlara eşlik ediyoruz. Çünkü o pazarlarda başarılı olabilmek için ciddi bir altyapıya sahip olmanız gerekiyor. Rekabetin içinde yer alabilmek için tedarik zincirinizi görebilmeli, satın alma süreçlerinizi buna göre yönetmeli ve insan kaynaklarınızı uygun şekilde yetiştirmelisiniz” şeklinde konuştu.
“CEO’ların % 45’i ‘Rotayı Değiştirmek Zorundayız’ Diyor”
Teknolojiye yatırımın artık bir seçenek değil, bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Bahri Danış, “PwC’nin yaptığı bir araştırma, CEO’ların yüzde 45’inin ‘Eğer rotayı değiştirmezsek 10 yıl içerisinde var olmayacağız, şirketimiz kapanacak’ dediğini gösteriyor. Çünkü iş modelleri değişiyor. Bir yıl önceki perakende sektörü ile şu andaki arasında büyük fark var. Birçok sektör için bunu söyleyebilirim. Bu nedenle teknolojiye yatırım yapmak artık kaçınılmaz bir gereklilik” ifadelerini kullandı.