Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye’nin Hazır Giyim Sektöründe Yeniden Yükseliş Fırsatları

    Türkiye’nin hazır giyim sektöründe yeniden yükseliş fırsatlarını keşfedin. Yenilikçi stratejiler, sürdürülebilirlik ve uluslararası pazarlar ile sektördeki büyüme potansiyelini öğrenin.

    Türkiye'nin hazır giyim sektöründe

    Sektörün yeniden bir ivme kazanabilmesi için mevcut krizler içerisinde gizli fırsatlara odaklanmanın önemine vurgu yapan TGSD Başkanı Ramazan Kaya, “Yakından tedarik ve güvenli tedarik, jeopolitik gelişmeler ışığında büyük bir fırsat penceresi sunuyor. Bu süreçte Türkiye’nin stratejik önemi giderek artmaktadır. Tedarik zincirimizin dayanıklılığını artırırken, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında da kendimizi güçlendirmeliyiz. Bu noktada artık ‘benim başarım’ değil, ‘bizim başarımız’ demeyi öğrenmeli ve stratejik iş birlikleri geliştirmeliyiz,” dedi.

    Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından düzenlenen 17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı, bu yıl da sektörün en önemli etkinliği olarak kapılarını açtı. Konferansın açılışını TGSD Başkanı Ramazan Kaya ve TİM & İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe gerçekleştirdi. “Redefine, Realign, Refashion” (Yeniden Tanımla, Hizalan, Şekillendir) temasıyla düzenlenen iki günlük konferansın ilk gününde, Türkiye ve yurt dışından toplam 32 konuşmacı, 17 oturumda sektörün güncel meselelerini ele aldı.

    Ramazan Kaya: “Birlikte Çalışarak Maliyetleri Optimize Edebiliriz”

    Kaya, jeopolitik ve ekonomik krizlerin Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de sektörü daralma sürecine soktuğunu belirtti. “Özellikle üreticiler olarak karlılıklarımızı kaybetme aşamasına geldik. Sermayemiz ve enerjimiz son derece sınırlı. Bu nedenle kaynaklarımızı daha doğru ve etkili kullanmamız gereken bir dönemdeyiz. Sektörümüzün yeniden yükselişi için krizlerin içindeki fırsatlara odaklanmalıyız. Bu bağlamda, ‘benim başarım’ değil, ‘bizim başarımız’ anlayışını benimsemeli ve stratejik iş birlikleri geliştirmeliyiz. Bu iş birlikleri, tedarik zincirimizin dayanıklılığını artırırken, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında da güçlenmemizi sağlayacaktır. Birlikte çalışarak maliyetleri optimize edip, üretim süreçlerimizi daha verimli hale getirebiliriz,” şeklinde konuştu.

    “Son Dakikada Gelen Siparişler Türk Hazır Giyim Sektörünü Zorluyor”

    Orta Doğu ve Avrupa’daki savaşlar ile Güneydoğu Asya’da yaşanan doğal afetlerin tedarik süreçlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kaya, “Uzak Doğu’dan Avrupa’ya uzanan tedarik zincirinde ciddi aksaklıklar yaşanıyor. Bu noktada yakından ve güvenli tedarikin, dolayısıyla da Türkiye’nin önemi giderek artıyor. Ancak Türk hazır giyim sanayicileri olarak son dakika gelen siparişler nedeniyle büyük zorluklar yaşıyoruz. Mevcut kapasitelerimizi daha verimli kullanabilmek için alım grupları ile daha planlı çalışmamız gerekiyor. Doğru planlamalar, verimliliğimizi ve rekabetçiliğimizi artıracaktır,” diye ekledi.

    “Sorumlu Bir Üretim Anlayışını Benimsemeliyiz”

    Global iş birliklerinin sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynadığını ifade eden Kaya, “Dünyamızın ve sektörümüzün geleceği için sorumlu bir üretim anlayışını benimsemek zorundayız. Döngüsel ekonomi yaklaşımını benimseyerek kaynaklarımızı daha verimli kullanmalı, atıklarımızı minimize etmeli ve sürdürülebilir tasarım ilkeleriyle çevresel etkileri en aza indiren koleksiyonlar yaratmalıyız. Geri dönüşüm ve yeniden kullanım süreçlerine yatırım yaparak bu dönüşümün öncüsü olmalıyız. Dijitalleşme alanında da birlikte adım atarak dijital platformlarda daha güçlü bir varlık oluşturabilir, tedarik zincirimizi daha şeffaf ve izlenebilir hale getirebiliriz. Sürdürülebilir moda, yalnızca ürünlerin etiketinde değil, her aşamada benimsenmesi gereken bir kültür olmalıdır,” şeklinde konuştu.

    “Konferansın Teması Sektörün Başarısı İçin Üç Temel Adımı Vurguluyor”

    Konferansın bu yılki teması hakkında bilgi veren Kaya, “Sektörümüz son iki yıldır zorlu bir süreçten geçiyor. Ancak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile birlikte oyunun kuralları yeniden yazılmaya başlandı. Tüketim alışkanlıkları değişiyor, ekonomik koşullar rekabetçiliği zorlaştırıyor. Bizim de bu yeni sürece uyum sağlamamız gerekiyor. Bu yılki temamız ‘Redefine, Realign, Refashion’, sektörümüzün başarılı olması için gerekli olan üç temel adımı vurguluyor,” dedi.

    Sektördeki Köklü Değişimler ve Yenilikler Ele Alındı

    17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nın ilk gününde TGSD Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Gün boyunca, değişen tüketici taleplerinin üretime ve modaya etkisi, yapay zeka ve diğer dijital teknolojiler, tedarik zincirinde şeffaflık ve izlenebilirlik gibi konular masaya yatırıldı. Konferansın ikinci ve son günü olan 17 Ekim Perşembe, global alım gruplarının ve Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinin temsilcileri ile yerli üreticilerin bir araya geleceği ‘B2B Speed Network Görüşmeleri’ gerçekleştirilecek.

    Konferansa Büyük Destek

    17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nın ana sponsorluğunu SANKO Tekstil üstlendi. Etkinliğe Arzu Kaprol, Astaş, bluesign, CNBC-e, Cotton Council, Eurofins, Galata Taşımacılık, Hedef Filo, İş Bankası, Knitted Fabric, Myth.AI, Polytropon, Refabric, SGS, Tetaş, T-Fashion, TÜV Rheinland, TYH Tekstil, Uğur Balkuv, Uğur Makina ve YKK gibi birçok firma destek verdi.