Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye Turizmi: Başarılar, Zorluklar ve Gelecek Beklentileri

    Türkiye turizminin başarıları, karşılaştığı zorluklar ve gelecekteki beklentileri üzerine kapsamlı bir inceleme. Sektörün dinamikleri, stratejileri ve potansiyeli hakkında bilgi edinin.

    Türkiye turizminin başarıları, karşılaştığı

    Türkiye Turizminin Başarılı Performansı ve Gelecek Beklentileri

    Son dönemlerde Türkiye’nin turizm sektörü, gösterdiği başarılı performansla dikkat çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı 6 aylık turizm verileri, sektördeki büyüme trendini net bir şekilde gözler önüne seriyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, özellikle İstanbul ve Antalya’nın geçen yıla kıyasla kayda değer bir performans sergilediğini vurguladı. Ancak, Temmuz ve Ağustos aylarındaki doluluk oranlarının beklentilerin biraz altında kaldığını belirten Narin, kişi başı harcamalarda hedeflerin tutturulduğunu ve turizm gelirinin artmaya devam ettiğini ifade etti.

    Bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda Oya Narin, 2030 yılına kadar sektörde kapsamlı yeni planlamalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Türkiye’nin turizm sektöründeki rekabet gücünü artırmanın önemine dikkat çeken Narin, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi yeni rakiplere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Narin, “2 milyonluk yatak kapasitemizin yaklaşık yarısı 1999 öncesine dayanıyor. Potansiyelimizi geliştirmemiz, rekabetçi özelliğimizi korumamız ve yeni destinasyonlar oluşturabilmemiz için mevcut yatak kapasitemizi dönüştürmemiz ve toplam yatak kapasitemizi artırmamız bir ön şart” dedi.

    “Maliyet Artışlarını Dengelemeye Çalışıyoruz”

    Narin, sektörün en büyük destekçisi olan yurt içi turizmde seyahat sayısında ilk çeyrekte yüzde 2,5 civarında bir düşüş gözlemlendiğini, bunun ekonomik dalgalanmaların etkisiyle gerçekleşmiş olabileceğini kaydetti. “Son dönemde kamuoyunda hepimizi üzen ve turizmciyi mağdur durumda bırakan fiyatların çok yükseldiği algısı var. Bu durum yerli turistlerin tatil yapamaması ile sonuçlanıyor ve bizleri derinden üzüyor” diyen TTYD Başkanı, sektörün 60 milyon turiste hizmet veren ve 60 milyar dolar gelir getiren emek yoğun bir sektör olduğunu vurguladı. Narin, “Önümüzdeki dönemde de cari dengeye ve bütçe dengesine katkı vermeye devam edeceğiz. Konaklama sektöründe gıda, yiyecek ve enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle maliyet enflasyonu yaşıyoruz. Bu maliyet artışlarını dengelemeye çalışarak bir fiyat yapısı oluşturmaya gayret ediyoruz, ancak bunu tam olarak yansıtmak mümkün olmuyor” şeklinde konuştu.

    Narin, konaklama sektöründeki kârlılıklarının düştüğünü, bu çerçevede makroyapısal bir ekonomik programın uygulanarak maliyetlerin daha iyi kontrol edilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. “Baskılanan döviz ve yüksek enflasyon ortamında, maliyetleri dengeleyerek çözüm arıyoruz. TÜİK’in enflasyon hesaplarında ana harcama grubunda lokanta ve oteller bir arada yayımlanıyor. Ancak, kırılımlara bakıldığında konaklama hizmet fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 52, yiyecek hizmet fiyatlarının ise yüzde 95 arttığını görüyoruz. Önümüzdeki süreç, Eylül, Ekim ve Kasım ayları turizm sektörü için kritik bir dönem. Bu dönemde dikkatli bir mali yönetim ve stratejik planlamanın yapılması gerekiyor” dedi.

    “Finansman Sorununda GYO’lar Kullanılabilir”

    Bu yatırımların gerçekleştirilebilmesi için finansman sorununu aşmaları gerektiğini kaydeden Narin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle sektörün mevsimsel yapısını göz önünde bulundurduğumuzda işletme sermayesi ihtiyacı da mevcut. 12,7 milyar dolarlık bir kredi portföyümüz var. Sektörümüz toplam kredi dağılımının yalnızca yüzde 2,9’unu oluşturuyor. Sektörün yatırım yapabilmesi için konvansiyonel krediye erişimin yanı sıra alternatif finansman kaynaklarından da yararlanabilmesi gerekiyor. Turizmin finansal yönetiminde dönüşerek sermaye piyasalarından yararlanması, varlık finansmanının desteklenmesi ve imar gibi birçok mevzuattan etkilenen sektörümüz için Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) sisteminin daha kullanışlı hale getirilmesi, yeni iş projeleri için finansman modellerinin geliştirilmesi gibi konularda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz.”

    TTYD Başkanı Oya Narin, bu hedefler doğrultusunda, uluslararası yatırımcı ve işletmeciler ile Türk yatırımcı ve işletmecileri buluşturmak için 4. Turizm Yatırım Forumu’nu 26-27 Kasım’da İstanbul’da düzenleyeceklerini belirtti.