Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye Saat Pazarı Büyüyor: İthalat ve Yeni Yatırımlar

    Türkiye saat pazarı, ithalat artışı ve yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Bu makalede, sektördeki gelişmeler, fırsatlar ve gelecekteki trendler hakkında bilgi edinin.

    Türkiye saat pazarı, ithalat artışı ve yeni yatırımlarla büyümeye devam

    Türkiye Saat Pazarı Büyüyor

    Nurdoğan A. ERGÜN Dünya genelinde en popüler aksesuarlar arasında yer alan saat satışları, Türkiye’de de ithalata dayalı olarak hızla büyümeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin saat ithalatı 2023 yılında 392 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 9 ayında ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 oranında büyüyerek 327 milyon dolara ulaştı. KPMG raporuna göre, saat ithalatının 2024 yılsonunda yüzde 16 büyüme ile 455 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Yine aynı raporda, Türkiye saat pazarı büyüklüğünün 2023 yılında 1.37 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2028 yılına kadar pazarın, ithalat değerleri doğrultusunda büyümeye devam etmesi öngörülüyor.

    Yüksek Maliyetler ve Büyüme İvmesi

    Türkiye toptan saatçilik sektöründe 30 yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteren Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, “Çeşitli jeopolitik olaylar nedeniyle saat üretiminde sıkça kullanılan alüminyum, paslanmaz çelik, titanyum ve altın gibi hammaddelerin fiyatları artmakta ve bu durum, saat üretim maliyetlerini yükseltmektedir. Ancak buna rağmen Türkiye saat ithalatı ve saat pazarındaki büyüme ivmesi devam ediyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Kaya, Saat&Saat olarak 2024’ün ilk yarısında satışlarının adet bazında yüzde 26.4 büyüdüğünü açıkladı. Saat&Saat’in Türkiye saat pazarında öncü bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Kaya, “Türkiye saat ithalatında 2023 yılında 52.7 milyon dolar ile yüzde 13,5’lik bir paya ulaştık. 2024 yılında ise 73 milyon dolar ile yüzde 16 payına ulaşmayı bekliyoruz” dedi.

    Yeni Mağaza Açılışları

    Saat&Saat, bu yıl 166 mağazaya ulaşacak Saat sektöründe bu yıl 30. yılını kutlayan Saat&Saat, yeni mağaza yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor. 1970’li yılların ortasında aile şirketi olarak kurulan ve 1994’te Saat&Saat markasıyla perakende sektörüne adım atan firma, ilk mağazasını 2005 yılında Cevahir AVM’de açarak sektördeki yerini sağlamlaştırdı. Ramazan Kaya, Saat&Saat’in 2009 yılında e-ticaret sitesiyle online satış kanalına girdiğini belirtti. Türkiye genelinde yetkili teknik servis hizmeti sunduklarını ifade eden Kaya, “Bu yıl Saat&Saat’in 30. yılını kutluyoruz. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz imaj kampanyaları ile tüketici ile aramızdaki bağı güçlendirmeye odaklandık. ‘Türkiye’nin Saatçisi’ olarak, yılın ilk yarısını başarılı bir performansla kapattık” dedi.

    Genişleyen Portföy

    İsveçli Ebel ve Ferragamo da portföye eklendi Saat&Saat, Raymond Weil, Maurice Lacroix, Universe Constant, Versace, Jacques Philippe, Philipp Plein, Gc, Emporio Armani, Guess, Michael Kors, Welder, Fossil, Furla, Ted Baker, Tory Burch, Kenneth Cole, Tommy Hilfiger, Lacoste, Diesel, Calvin Klein, Adidas ve Milano X Change gibi dünya çapında tanınmış 30’dan fazla markanın Türkiye distribütörlüğünü üstlenmiştir. Bu yıl içinde İsviçre markalarından Ebel’i portföyüne ekleyen Saat&Saat, “Yılın son çeyreğinde de Ferragamo markasını bünyemize katarak saatlerini müşterilerle buluşturmaya başladık” dedi. Kaya, “Burada hem fiyat hem de ürün çeşitliliği olarak müşterilerimize en geniş skalayı sunmayı ve seçkin bir marka karması yaratmayı amaçlıyoruz. Her bir marka, kendine özgü bir tasarım dünyasını yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

    Akıllı Saatlerin Etkisi

    ‘Akıllı saat’ klasik satışlarını etkilemedi Teknolojinin gelişimi ile saat dünyası da çeşitlilik kazanmış durumda. Ramazan Kaya, “Bir aksesuar olarak her dönemde tercih edilen geleneksel saatlerin yanı sıra, fonksiyonel özellikleriyle akıllı saatler de kullanıcıların tercihlerinde yer bulmaya başladı. Ancak akıllı saatlerin ortaya çıkışı, geleneksel saatlerin pazar payında bir düşüşe yol açmamıştır. Akıllı saat pazarının geçmiş yıllardaki hızlı büyümesinin yavaşlamasıyla global saat pazarındaki payının orta ve uzun vadede doygunluk seviyesine ulaşması öngörülüyor. Bu nedenle ürün gruplarımız arasında çeşitliliğe yer vermekle birlikte, geleneksel saatler portföyümüzde ağırlıklı olmaya devam edecektir” dedi. Kaya, geleneksel saatlerin her dönem olduğu gibi bu yıl da talep gördüğünü açıkladı.

    Sahte Ürün Sorunu

    Sahte saatler sağlığı tehdit ediyor Saat sektöründe en büyük sorunlardan birinin sahte ürünler ve sağlığa zararlı materyallerle üretilen düşük kaliteli saatler olduğunu belirten Ramazan Kaya, “Piyasada sahte saatlerin yaygınlaşması, hem tüketici güvenini sarsmakta hem de orijinal markaların itibarına zarar vermektedir. Bu sorunların önlenmesi, etik rekabeti beraberinde getirir ve sektörün güvenilirliğini artırır” ifadelerini kullandı.

    Halka Arz Süreci

    Halka arz için SPK bekleniyor Halka arz başvurusunun şu anda Sermaye Piyasası Kurulu’nun değerlendirmesinde olduğunu açıklayan Ramazan Kaya, “Saat&Saat olarak halka arz ile kaynak elde edilmesi, kurumsallaşma, şirket değerinin ortaya çıkması, bilinirlik ve tanınırlığın pekiştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin daha güçlü bir şekilde uygulanması, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde rekabet gücümüzün artırılması, büyüme hedeflerimizin gerçekleştirilmesi ve kurumsal kimliğin güçlendirilmesini hedefliyoruz” dedi.