Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Maden Sektörü Değerlendirmesi
Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, madenlerin hayatımızın her alanında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Madenlerin olmaması durumunda demir çelik, otomotiv, seramik, elektrik elektronik gibi birçok sektörde üretim yapılamayacağını vurguladı. Evlerimizden yollarımıza, köprülerimizden araçlara kadar birçok şeyin madenler sayesinde var olduğunu ifade etti.
Madenlerin Ekonomik Etkisi
Ali Emiroğlu, Türkiye’nin yıllık dış ticaret açığının büyük bir kısmının petrol, doğal gaz ve maden ithalatından kaynaklandığını belirtti. Ülkenin maden kaynaklı dış açığının yaklaşık 60 milyar dolar olduğunu aktaran Emiroğlu, bu durumun ekonomi üzerindeki etkilerini detaylıca açıkladı.
Türkiye’nin Maden Potansiyeli
Türkiye’nin yeraltı kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin 3,5 trilyon doların üzerinde olduğunu belirten Emiroğlu, ülkenin büyük bir maden zenginliğine sahip olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin dünya sıralamasında birçok maden türünde önemli bir konuma sahip olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Cari açığın maden kaynaklı kısmı 60 milyar dolar”
Türkiye’nin yıllık ortalama 100 milyar dolara ulaşan bir dış ticaret açığı verdiğini kaydeden Ali Emiroğlu, maden sektörü bakımından konunun önemini şöyle açıkladı: “Bu açığın neredeyse tamamı ise petrol, doğal gaz ve maden ithalatından kaynaklanıyor. Dış açığın madenden kaynaklanan kısmı yaklaşık 60 milyar dolar. Bunun 30 milyar dolarını altın ithalatı, 30 milyar dolarlık bölümünü de maden cevherleri ile metal ithalatı oluşturuyor.”
“Ülkemizin maden potansiyeli yüksek”
Bilimsel çalışmalara göre Türkiye’nin toplam yeraltı kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin 3,5 trilyon doların üzerinde olduğu bilgisini paylaşan Ali Emiroğlu, “Henüz ihtiyacımızı karşılayacak petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olmasak da, ülkemiz çok büyük bir maden zenginliğine sahip. Birkaç rakamla bunu ifade etmek gerekirse Türkiye, dünyanın en büyük mermer ve traverten ihracatçısı, en büyük bor üreticisi ve ihracatçısı, en büyük feldspat ihracatçısı, ikinci büyük krom cevheri ihracatçısı, üçüncü büyük doğal taş üreticisi ve ihracatçısı. Dünya altın rezervi ülke sıralamasında ise 11’inci sırada yer alıyor ve yeraltında keşfedilmeyi bekleyen 5 bin tonun üzerinde altın rezervi bulunuyor. Bu veriler ülkemizin büyük maden potansiyelini açıkça gösteriyor” şeklinde konuştu.