Başak Nur GÖKÇAM: Tekstil Sektöründe Yeşil Dönüşüm ve Gelecek Vizyonu
Tekstil sektörü, yeşil dönüşüm çerçevesindeki çalışmalarını hızlandırarak sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konularına odaklanmaya devam ediyor. Bu süreçte, yeni yatırımların yanı sıra mevcut yatırımların verimliliği ve tasarruf stratejileri de yeniden gözden geçiriliyor. Türkiye’deki tekstil sektörüne dair önemli değerlendirmelerde bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, ülkemizdeki tekstil sektörünün durumunun oldukça iyi olduğunu belirtirken, uzun vadeli bir planlamanın şart olduğuna dikkat çekti.
Kileci, “Türkiye’deki tekstil sektöründe gidişat gayet iyi fakat sektörün uzun vadeli bir planlamaya ihtiyacı var. Biz sektörde fabrika sayılarını, yapılan işleri ve yatırımları konuşuyoruz ama Türkiye’nin bu kadar fabrikaya ihtiyacı olup olmadığını sorgulamıyoruz. Tekstil ve diğer tüm sektörlerin sürdürülebilirliği ve dijital dönüşümünü gözeterek bir hesap dökümü yapması gerekiyor. Bu nedenle devletin en asli görevi planlama yapmaktır. Burada kastettiğim planlama; insan kaynağı, mali kaynaklar, yatırımlar, coğrafi şartlar ve yapabileceklerimiz veya yapamayacaklarımız gibi her şeyi kapsamalıdır. Çünkü Türkiye’de birçok sektör kendini kontrol etmek ve yeniden dizayn etmek zorunda. 5, 10, 15 veya 20 yıl gerekiyorsa, detaylı bir planlama yapmalıyız. Ortaya çıkacak tablo üzücü olsa da sonucun iyi olacağını düşünüyorum. Eğer bu yapılmazsa, yarın çok daha büyük bedeller ödenmek zorunda kalabiliriz” dedi.
Gereksiz Pazarlarda Zaman Kaybedilmemeli
Kileci, Türkiye’nin bugüne kadar hiçbir zaman kaybetmediğini ve bundan sonra da kaybetmeyeceğini vurgulayarak, “Asıl dikkat etmemiz gereken şey, satış yapamayacağımız pazarlarda zaman kaybetmemek. Müslüman mahallesinde salyangoz satmakla uğraşmamamız gerekiyor. Hesabımızı bilançomuzu ortaya koyup, fazla olanları çıkarıp, eksik olanları artırmaya yönelmeliyiz. Aksi takdirde oyunun dışında kalırız” şeklinde konuştu.
Herkes Tekstil Mühendisi Olmamalı
Kileci, Türkiye’de herkesin tekstil mühendisi olmaya yöneldiğini belirterek, “Önce kaç tane tekstil mühendisimiz olduğunu, sonra da bu sayının yeterliliği veya fazlalığını konuşmalıyız. Bugün başarılı işletmelerin bir numaralı anahtarı planlamadır. Planlama doğru yapılırsa, iş de doğru yapılır. Türkiye’de hazır giyim ve ham maddenin toplam ihracatı 33 milyar dolar. Bunun 11-12 milyar doları ham maddeciye, 20-21 milyar doları ise hazır giyimciye aittir. Unutmayalım ki tekstil sadece profesyonellerle devam etmez. Onlar elbette olacaktır ama işin başında canı yanan insanların olması gerekiyor. Hazır giyimde işçiliğin maliyeti ortalama yüzde 10-20 seviyesinden, yüzde 50’ye yükseldi. Bu şekilde bunu sürdürmek imkansız. Yani bizim 33 milyar dolar ihracat yapıp, 1 milyar dolar katma değeri zor yakalarken, 5 milyar ihracat yapıp, 2.5 milyar dolar kazanmanın yolunu bulmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.
GAİB’in ilk günden bu yana akademik bir yapıda çalıştığını vurgulayan Kileci, “Elimizdeki bilgileri bir arada tutup, bunları bir veri bankası gibi birlikte saklamaya çalışıyoruz. Bu sene yarışmaya toplam başvuran sayısı yaklaşık 1000 kişi oldu. Daha yarışma sırasında eserleri satın alınan yarışmacılar vardı. Zaten çocukların bize verdikleri işler dosya bize teslim edildiğinde üzerine tescilleniyor. Biz bunlarla sürekli irtibat halinde olup, önümüzdeki sene ödül alanların ve dereceye girenlerin katılımıyla farklı bir etkinlik daha yapmayı planlıyoruz. Bu çocukların büyük çoğunluğu şu anda piyasada ya mezun olmuş büyük işlerde, fabrikalarda veya tasarım atölyelerinde çalışıyor. Biz onların da takibini elimizden geldiğince yapıyoruz ve onların sahada olmalarını destekliyoruz. Çünkü bizim saha elemanı yetiştirmemiz şart” dedi.
Markalaşanlar Türkiye’ye Yetecek
Kileci, Türkiye’de çok ciddi markalaşma çalışmaları olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin markalaşması birkaç günde olacak bir iş değil. Bunun için zamana ihtiyaç var. Herkes markalaşmayı başaramayacak, zaten başarmamalı da. Ama başaranlar bize yetecek” diye konuştu.
Gençlere 1.95 Milyon TL Ödül
Genç tasarımcıları Türk tekstil sektörüne kazandırmak amacıyla Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından düzenlenen toplam 1.95 milyon TL ödüllü ‘Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın finali Gaziantep’te gerçekleştirildi. 3 kategoride düzenlenen, 30 tasarımcının katıldığı ve 120 tasarımın finalde yarıştığı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda Sürdürülebilirlik Özel Ödülü de yer aldı. Dokuma kategorisinde Emir Nur Sakar; örme kategorisinde Gizem Akyol, baskı kategorisinde ise Sümeyye Bulut birinci olarak 300 bin TL’lik para ödülü almaya hak kazandılar. İkincilere 200 bin TL ve üçüncülere de 100 bin TL para ödülünün verildiği yarışmada, 150 bin TL tutarındaki “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü” ise Tuğçe Kelemci’ye verildi. Her kategorinin birincileri, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak değerlendirme sonunda uygun görülmeleri halinde 1 yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurtdışındaki tasarım okullarında eğitim görme imkânına sahip olacak.
Gençlerle Başarıya Ulaşmalıyız
Doku Kumaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni’nde konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Tekstil, 33 milyar doların üzerinde bir ihracatı sahiplenmiş, 1 milyon kişinin üzerinde bir istihdama kavuşmuş, ihracatı Türkiye’ye öğretmiş geleneksel sektörlerin başında geliyor. Katma değer diyoruz, bu yarışmalar bu yüzden düzenleniyor. Tasarımla, tasarımcılarımızla, gençlerimizle, yeniliklerle dünyadaki değişime ayak uydurduğumuz sürece başarılı olabiliriz. Özellikle gençlerimize dokunarak kilogram başına 1.5 dolar olan ihracatı üç dolar üzerine çıkarmalıyız. 33 milyar dolar olan ihracatı en kısa zamanda 50, 60’lara çıkarmamız lazım. Sektörde bu potansiyel var” diye vurguladı.