Süt Üreticileri Zor Durumda
Ziya İPEK, yaptığı açıklamada, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (Tüsedad) tarafından gerçekleştirilen güncel maliyet analizlerine dikkat çekti. Haziran ayında 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetinin 17 lira olarak hesaplandığını, Temmuz ayında ise bu maliyetin 17,54 TL’ye yükseldiğini vurguladı.
İncefikir, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre başına 14,65 TL olarak sabit kaldığını belirtti. Bu durumun, maliyetler ile satış fiyatı arasındaki çelişkili durumu gözler önüne serdiğini ifade eden İncefikir, “Maliyetler ve satış fiyatı arasındaki bu dengesizlik sürmeye devam ettikçe, üreticilerin geleceğe dair planlama yapması bir yana, ayakta kalması dahi zorlaşacaktır” dedi.
Mevcut durumun, üreticilerin anaç hayvanlarını kesime gönderme riskini artırdığını belirten İncefikir, Haziran ayındaki 17 lira olan maliyetin, 1 Temmuz itibarıyla elektrik fiyatlarına gelen %30’luk zam ve akaryakıt fiyatlarındaki %9’luk artışla birlikte daha da yükseldiğini aktardı.
İncefikir, üreticinin kârlı bir üretim gerçekleştirmesinin, Türkiye’nin tarımsal kapasitesi açısından son derece kritik olduğunu vurgulayarak, bu durumun kırsaldaki üreticiler için daha da önemli olduğunun altını çizdi. Tarımsal faaliyetlere sürdürülebilirlik ve tedarik zincirinin bozulmaması açısından değer verilmesi gerektiğinin altını çizen İncefikir, gerçekçi fiyat politikalarının üretimi teşvik edeceğini ifade etti.
Türkiye’nin tarımsal alanda rekabetçi bir ülke olmasının, devlet destek ve teşvikleriyle mümkün olabileceğini dile getiren İncefikir, zor durumdaki üreticilerin ayakta kalabilmesi ve gelecek planları yapabilmesinin, şu an için çiğ süt tavsiye fiyatının mutlaka 20 liranın üzerine çıkarılmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekti.