Nurdoğan A. ERGÜN
Suriye, yeni bir döneme geçiş yaparken, savaşın tahrip ettiği bu ülkede yeniden yapılanma süreci, birçok alanda yeni iş birliği fırsatları sunma potansiyeli taşımaktadır. Ülkede, yol, köprü, bina, elektrik şebekesi, su kanalları gibi altyapı projelerinin masaya yatırılması, Türk müteahhitlik firmaları açısından büyük bir fırsat alanı yaratmaktadır. Müteahhitlik hizmetlerinin yanında, global ölçekte başarılar elde eden Türkiye’nin teknik müşavirlik, mimarlık ve mühendislik firmaları da Suriye’nin yeniden inşasında aktif rol almaya hazırlanıyor.
Özellikle ulaştırma, sulama ve baraj projeleri gibi alanlarda uluslararası tecrübeye sahip teknik müşavirlik firmalarının, Suriye’de hayata geçirilecek konut, su ve kanalizasyon sistemlerinin yenilenmesi, elektrik santralları, kara yolları ve otoyolların inşası gibi projelerde yer alması beklenmektedir. Türk teknik müşavirlik firmalarının, bulundukları coğrafi konum nedeniyle yeniden yapılanma ve iyileştirme süreçlerinde edindikleri önemli deneyimler, bu projelerin başarısını artıracaktır. Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aker, bu konuda şunları belirtti: “Firmalarımız, karmaşık durumlardan çıkan ülkelerin hızlıca kalkınması amacıyla yapılan hizmetlerde edindiği tüm tecrübelerini kullanarak bölgede yaşayan insanların normal hayata geçişini kolaylaştıracak güce sahiptir. İki ülkenin sınır komşusu olması nedeniyle merkezi hükümetlerden alınacak özel izinlerle acil müdahalelerin yapılabilmesi, Suriye’ye zaman ve ekonomik çözümler açısından büyük avantajlar sağlayacaktır.”
Aker, Türk teknik müşavirlik firmalarının geçmişte Afganistan, Libya ve Irak gibi ülkelerde görev aldığını, yakın gelecekte de Ukrayna’da aktif olacağını vurgulayarak, “İç savaş öncesinde güçlü ilişkiler kurduğumuz Suriye’nin yeniden yapılanma çalışmalarında yer alarak bu ülke ile olan bağımızı daha da güçlendireceğiz. En uzun sınırdaş ülke olan ve iç savaş öncesinde Suriye’nin ithalatında Türkiye’nin önemli bir rol oynaması, ülkeler arasında ailevi, coğrafi ve tarihsel bağların varlığı gibi nedenlerle Türk teknik müşavirlik, mühendislik ve mimarlık firmaları, bu iyileşme sürecinde azimle çalışarak uzun yıllarda edindikleri tecrübeleri ülkenin yeniden inşasında kullanacaklardır. Türk teknik müşavirlik firmaları olarak Suriye’nin yeniden yapılanmasında her türlü hizmeti sunmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de gerçekleştirilen mühendislik, müşavirlik ve mimarlık hizmetlerinin yaklaşık %65’i, yurtdışında ise Türk firmalar tarafından sunulan hizmetlerin yaklaşık %95’i TürkMMMB üyesi firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. İrfan Aker, “Günümüz itibariyle birlik üyesi firmalarımız, yurtdışında teknik müşavirlik sektörünün çeşitli alanlarında ve projelerin her aşamasında hizmet sunmaktadır” dedi.
Aker ayrıca, Türk mühendislik, müşavirlik ve mimarlık firmalarının 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 137 ülkede, 2 bin 913 projede planlama, inşaat kontrolü, inşaat yönetimi ve işletmeye alma gibi çeşitli aşamalarda, her coğrafyada ve her koşulda toplam 3 milyar 22 milyon dolar tutarında hizmet sağladığını açıkladı.
ENR’de 225 firma arasında 7-8 Türk firması bulunuyor
Uluslararası Engineering News Record (ENR) dergisi tarafından yayımlanan, dünya genelindeki uluslararası teknik müşavirlik firmalarının yurtdışı cirolarına göre sıralandığı listelerde, son yıllarda 7-8 Türk firmasının yer aldığına dikkat çeken İrfan Aker, birlik hakkında şu bilgileri verdi: “Ülkemizdeki önde gelen Türk teknik müşavir mühendislik ve mimarlık firmalarını bir araya getiren TürkMMMB, 1980 yılında kurulmuştur. Birliğimiz üyeleri, sektörün farklı alanlarında geniş deneyime sahip firmalardan oluşmaktadır. İhtisas sahibi oldukları konulara ve sağladıkları hizmet türlerine göre, üye firmalarımızdaki personel sayısı 10 ile 1000 arasında değişmektedir. Birliğimiz, Müşavir Mühendisler Uluslararası Federasyonu (FIDIC) ve Avrupa Müşavirlik Mühendislik Birlikleri Federasyonu’nun (EFCA) da üyesidir.”