Stellantis ve Zeta Energy Elektrikli Araçlar İçin Lityum Kükürt Bataryaları Geliştiriyor
Stellantis ve Zeta Energy, elektrikli araçlar için lityum kükürt bataryaları geliştirmek amacıyla iş birliği anlaşması imzaladı. Her iki şirketin yetkilileri, bu yeni batarya paketinin, mevcut lityum iyon bataryalarla aynı düzeyde kullanılabilir enerji sunarken, önemli ölçüde daha hafif olacağını belirtiyor. Bu teknoloji, daha uzun menzil, daha iyi sürüş özellikleri ve geliştirilmiş performans gibi avantajlar sağlayacak.
Yeni batarya teknolojisi, şarj hızını %50 oranında artırma potansiyeline sahip. Mevcut lityum iyon bataryaların fiyatıyla karşılaştırıldığında, kilovatsaat başına yarıdan daha düşük bir maliyetle üretileceği öngörülüyor. Ayrıca, bu bataryalar atık malzemeler ve metan kullanılarak üretileceği için, mevcut batarya teknolojilerine göre daha düşük karbon emisyonlarına sahip olacak.
Hedef: 2030
Bu iki şirket arasındaki iş birliği, hem üretim öncesi geliştirme hem de gelecekteki üretim planlamasını kapsıyor. Projenin tamamlanmasıyla, bu bataryaların 2030 yılına kadar Stellantis’in elektrikli araçlarına enerji sağlaması hedefleniyor. Zeta Energy, lityum kükürt batarya teknolojisinin mevcut gigafabrika altyapısında üretilebilmesini amaçlıyor.
Lityum kükürt batarya teknolojisi, geleneksel lityum iyon bataryalara göre daha düşük maliyetle ve daha yüksek performans sunmaktadır. Kükürt, yaygın olarak bulunan ve maliyeti daha uygun olan bir malzeme olduğundan, bu durum hem üretim giderlerini hem de tedarik zinciri risklerini azaltmaktadır. Zeta Energy’nin lityum kükürt bataryaları, atık malzemeler, metan ve çeşitli endüstrilerin yan ürünleri olan rafine edilmemiş kükürtten faydalanıyor, kobalt, grafit, manganez veya nikel gibi pahalı malzemeleri içermiyor.
Yüksek performanslı ve uygun fiyatlı elektrikli araçlar geliştirmek, Stellantis’in 75’in üzerinde batarya elektrikli araç modeli sunmayı hedefleyen Dare Forward 2030 stratejik planının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Stellantis, çift kimyasal yaklaşımı benimseyerek yenilikçi batarya hücresi ve paket teknolojilerini araştırmaya devam ediyor.
Elektrikli Araçların Performansı ve Maliyeti İyileştirilecek
Elektrikli araçların geçiş stratejilerini geliştirmeye yardımcı olmak üzere yapılan iş birliği hakkında açıklamalarda bulunan Stellantis Baş Mühendislik ve Teknoloji Sorumlusu Ned Curic, “Lityum kükürt gibi devrim niteliğindeki batarya teknolojileri, Stellantis’in 2038 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü desteklerken, müşterilerimizin optimum menzil, performans ve uygun fiyat avantajlarından yararlanmasını sağlayabilir.” dedi.
Zeta Energy CEO’su Tom Pilette ise, lityum kükürt batarya teknolojisinin Stellantis’in yenilikçi, küresel üretim ve dağıtım konusundaki rakipsiz uzmanlığıyla birleşmesinin, elektrikli araçların performansını ve maliyet yapısını önemli ölçüde iyileştirirken, bataryaların ve elektrikli araçların tedarik zinciri dayanıklılığını artırabileceğini vurguladı.