Ferit Barış PARLAK
Türk savunma sanayi ürünlerine dünyadan gelen talep ihracata olumlu yansıyor.
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayi ihracatının her geçen yıl arttığını söyledi. Aliş, 10 yıl önce 600 milyon dolar olan ve 2023 yılında 5.5 milyar dolara çıkarak 10 kata yakın artış sağlayan savunma sanayi ürünleri ihracatının, önümüzdeki 5 yılda daha da hızlanacağını ve geometrik olarak artacağını belirtti. Dünyanın her coğrafyasında çatışmaların, siyasi krizlerin ve çekişmelerin yaşandığına dikkat çeken Aliş, “Tüm devletler dışardan gelecek ve olasılığı artan tehlikelere karşı hazır olmak istiyor. Bu nedenle savunma tarafını güçlendirmeye çalışıyor.” dedi.
“ABD’yi geride bırakan ürünler var”
Türkiye’nin savunma sanayisinde dünyanın talep ettiği ve edebileceği ürünlerin çoğunluğunu yerli imkanlarla üretebilecek seviyeye geldiğini ifade eden Aliş, “Hatta teknolojik olarak ABD ve AB ülkelerini geride bırakan ürünlerimiz var. Ve bu ürünleri Ar-Ge ile daha da geliştiriyoruz. Yeni ürünlerin de test aşamasında olduğunu firmamızdan da biliyorum. Dünya ülkelerinin de radarındayız. Bu nedenle önümüzdeki 5 yıl ihracatın inanılmaz bir hızda artacağını tahmin ediyorum. Zaten bu yılın ilk altı ayında gerçekleşen yüzde 60’ın üzerindeki ihracat artışı da bu tahminimin sağlam temelli olduğunu gösteriyor.” dedi.
“Savunma Sanayinin Geleceği: Robotik Silah Sistemleri”
Savunma sanayinin geleceğini “robotik silah sistemlerinde” gören ve bu doğrultuda 2022 yılında bacaklı robot geliştirilmesi ve üretimi için LA2 Dynamics firmasını kuran Sarsılmaz, “savunma sanayi odaklı teknoloji şirketi” olma stratejisini hayata geçirme yolunda önemli bir adım daha attı. Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (UKSS) alanında yüksek mühendislik ve entegrasyon kabiliyetine sahip Best Grup “silah kuleleri” birimini bünyesine katarak “Best Defence” adıyla yeni bir şirket kurdu. Bu yeni şirket, 5.56, 7.62, 12.7, 20, 25 ve 30 MM yüksek ateş gücüne sahip silah sistemlerini uzaktan kumandalı “Silah Kuleleri”ne entegre ederek savunma sanayi sektöründe önemli bir boşluğu dolduracak.
- Koralp Silah Kulesi lazer mesafe ölçer, gündüz kamerası, termal kamera, kalan mühimmat sayacı, son mühimmat uyarısı, balistik koruma ve acil durumlarda manuel kullanım gibi özellikler içeriyor.
- Koralp Silah Kulesi ayrıca otomatik hedef tanımlama, otomatik hedef takibi, dokunmatik ekranlar, yüksek hassasiyet, farklı silahlarla uyumluluk, yüksek stabilizasyon ve hafiflik gibi avantajlar sunuyor.
“Savunma Sanayi: Otomotivi Geçebilecek Potansiyele Sahibiz”
Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayinin çok yakın bir tarihte otomotiv sektörünü geride bırakarak “Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörü” olabileceğine dikkat çekti. Aliş, sektörün geçen yıl savunma sanayi ihracatında yüzde 26’lık bir artış yaşadığını belirterek, Sarsılmaz olarak son 1 yıllık dönemde savunma sanayi ihracatında yüzde 70’lik bir artış elde ettiklerini söyledi.
“İnsansız Sistemlere Yatırımlarımız Sürecek”
Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, 1,5 yıl önce katıldıkları IDEF fuarında insansız sistemlere yatırım yapmaya başladıklarını duyurduklarını belirtti. Özyılmaz, “Bugün bu alanda ilk somut adımı atmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu teknolojilere sahip olabilmek demek, tüm dünyada bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki üretici arasında yer alabilmek demek. Sarsılmaz olarak önümüzdeki dönemde de bu vizyonla ilerlemeye devam edeceğiz. İnşallah yakın sürede hem mühimmatta hem platformda hem silahta yeni ürünlerimizi hep beraber lanse edeceğiz.” dedi.