SAHA İstanbul’un Yolculuğu ve Küresel Etkiler
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA’nın 10 yıl önce yalnızca 27 üye ile başladığını ve bugün bin 300’den fazla üyesiyle Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesine dönüştüğünü belirtti. Küresel savunma harcamalarının 2,7 trilyon dolara ulaştığı bir dönemdeyiz. Bayraktar, ‘Bu rakam, dünyadaki jeopolitik gerilimlerin ve güvenlik arayışlarının somut bir yansımasıdır. Özellikle son 5 yılda Afrika ve Avrupa’daki artışlar, bölgesel dinamiklerin ne kadar hızlı değiştiğini ve savunma sanayisinin stratejik önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Özellikle Avrupa’daki bu yükseliş, yalnızca Ukrayna’nın değil, kıtanın tüm güvenlik mimarisinin yeniden şekillendiğini açıkça gösteriyor.’ dedi. Küresel savunma ticaretinde ABD ve Fransa’nın ihracatta lider olduğunu, ithalatta ise Ukrayna, Suudi Arabistan ve Hindistan gibi ülkelerin ön plana çıktığını anımsatan Bayraktar, ‘Türkiye, ihracatçı ülkeler arasında yükselirken ithalata dayalı yaklaşımı geride bırakıyor. Türkiye, NATO içinde kendi teknolojik kimliğini oluşturan bir ülke olarak dikkat çekiyor.’ ifadelerini kullandı.
SAHA İstanbul, sektörel ekosistemi büyütmeyi amaçlıyor
Yerli firmaların teknolojik ve sektörel yetkinliklerini geliştirmek, üyeler arasındaki iş birliğini güçlendirerek sağlam bir ekosistem oluşturmak amacıyla kurulan SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ kapsamında yerlilik oranlarını artırmayı, kritik teknolojilerin geliştirilmesine imkan sağlamayı ve uluslararası rekabet gücünü yükseltmeyi sürdürüyor. Türkiye’nin savunma sanayisinde tüketici değil üretici bir güç olması hedefiyle faaliyetlerini yürüten SAHA İstanbul, yerli teknolojilerin geliştirilmesine öncülük ederek sektörel ekosistemi genişletmeyi amaçlıyor. SAHA İstanbul’un üye firmalarında toplam 78 bin 300 kişi istihdam ediliyor ve firmaların toplam cirosu 12,59 milyar dolara, ihracat hacmi ise 6,08 milyar dolara ulaşıyor. Üye firmaların dağılımı ise yüzde 64’ü KOBİ, yüzde 16’sı mikro işletme, yüzde 17’si KOBİ üstü ve yüzde 3’ü üniversite şeklinde bulunuyor. Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak SAHA İstanbul, yerli firmaların küresel rekabette güçlü bir konuma gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Savunma, havacılık ve uzay alanındaki dışa bağımlılığı azaltacak
Savunma sanayisinde küresel rekabet gücünü artıran Türkiye, kendi ihtiyaçlarını karşılayan ve uluslararası pazarlarda güçlü bir ihracatçı konumuna yükselen bir ülke haline geliyor. Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay alanındaki dışa bağımlılığını azaltma ve ihracat hacmini artırma hedefleri doğrultusunda çalışan SAHA İstanbul, yalnızca ülke savunma sanayiinin ihtiyaçlarını gidermekle kalmayıp, müttefik ülkelerin özel gereksinimlerine yönelik teknolojilerin geliştirilmesine de katkıda bulunuyor. Ayrıca, üye firmaların uluslararası pazarlardaki etkinliğini artırmak ve küresel tedarik zincirine entegrasyonlarını sağlamak amacıyla büyük yüklenici firmalarla iş birliği görüşmeleri yaparak B2B, B2G ve G2G organizasyonları düzenliyor. Savunma, havacılık ve uzay sanayisinde faaliyet gösteren veya üretim yeteneğine sahip 52 farklı sektörden firmaları bir araya getiren SAHA İstanbul, platform ve sistem/alt sistem üreticilerini stratejik iş birlikleri çerçevesinde buluşturarak kritik teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesine öncülük ediyor.
Teknoloji ve üretim kapasitesini afet yönetimine entegre edecek
SAHA İstanbul, doğa ve insan kaynaklı afetlerle mücadelede yeni teknolojiler geliştirmek amacıyla sosyal sorumluluk ve toplum güvenliği alanında çalışmalar yürütüyor. Savunma sanayisinin sahip olduğu kapasite ve yetenekleri, orman yangınları, depremler ve diğer afetlerin önlenmesi, etkilerinin azaltılması ve oluşan hasarların giderilmesi süreçlerinde etkin şekilde kullanmayı hedefliyor. Bu doğrultuda kurulan Orman Yangınları, Deprem ve Afetler Komitesi (SAHA ODAK), savunma sanayiinin teknolojik ve üretim kapasitesini afet yönetimi alanına entegre ederek afet önleme, müdahale ve iyileştirme süreçlerinde yeni çözümler geliştiriyor.