Başak Nur GÖKÇAM
Küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 75’inden sorumlu enerji sektöründe, birkaç gigatonluk azalma bile iklim hedeflerine ulaşmada hayati bir rol üstleniyor. Yenilenebilir enerji pazarının büyümesi, gezegenin geleceği için umut verici olsa da, emisyon sıralamasında beklenen düşüşün gerçekleşmemesi, sektörün dönüşüm sürecini tamamlamak için diğer zorunlulukları daha da kritik hale getiriyor.
Tam bu aşamada sosyal dönüşüm devreye giriyor. Zira, dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek için işçilerin ve toplumların bu sürece adil ve kapsayıcı bir şekilde dahil edilmesi, sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilerek uygulanması büyük önem taşıyor. ‘Keşfet ve Yeniden Tanımla’ mottosuyla yola çıkan ODAŞ People projesini hayata geçiren Odaş Elektrik, 2010 yılından beri pusulasını gençlere çevirerek, değer yaratan nesillerin yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Daha fazla gence ulaşma hedefi ODAŞ olarak, gençlerin yalnızca akademik başarılarına değil; hayalgüçlerine, üretme isteklerine ve farklı düşünme cesaretlerine yatırım yaptıklarının altını çizen ODAŞ Kurumsal İletişim Yöneticisi Yasemin Aydınlar, “ODAŞ People, sürekli gelişen ve gençlerin dinamizmiyle büyüyen bir platform. Diğer projelerimiz gibi burada da değer odaklı bir yaklaşım benimseriz. İSG temalı bu yarışmayla başladık ama önümüzde birçok farklı temada birlikte üretip fark yaratacağımız yeni projeler var. Mümkün olduğunca çok gence ulaşmak ve onlarla birlikte toplumsal dayanışma ile gelişime katkı sağlamak istiyoruz. ODAŞ People kapsamında, ilk yarışmamız için web sitesi yapımı, iletişim süreçleri ve ödüller dahil yaklaşık 1 milyon TL’lik bir kaynak ayırdık” diye ekliyor.
“Klasik yetenek tanımları, yeni düzene ayak uydurmakta zorlanıyor” Gençlerdeki yetenek açığına dair değerlendirmelerde bulunan Yasemin Aydınlar, “Eskiden teori ile pratik birbirini destekler, eğitimden çıkan bireyler iş dünyasına daha hazır olurdu. Bugün ise teknolojinin baş döndürücü hızı nedeniyle, teorinin pratikle uyum sağlaması her zamankinden daha fazla çaba gerektiriyor. Klasik yetenek tanımları bu yeni düzene uyum sağlamakta zorluk çekiyor. Bu uyumsuzluk, gençlerin potansiyellerini hayata geçirmelerinde ciddi bir engel oluşturuyor. Bu durumun sürdürülebilirlik açısından önemli riskleri var. Yeni nesil teknolojilere, değişen iş modellerine ve küresel rekabete ayak uyduramayan bireyler, yalnızca kendi gelişimlerini değil; kurumları, sektörleri ve hatta ülkeleri de yavaşlatabilir. Yani bireysel bir eksiklik gibi görünen bu sorun, aslında toplumsal bir dönüşüm engeline dönüşme riski taşıyor” şeklinde konuşuyor.
“Toplumsal faydaya önem veriyoruz” Çalışanların gönüllülük temelinde toplumsal fayda sağlayan işlerde yer almasına özel önem verdiklerini belirten Aydınlar, “ODAŞ People Gönüllüleri Programımızla 3 yılda 21 ayrı projede 2 bin 500 saat gönüllülük saatine ulaştık. TOHUM Otizm Vakfı, KAÇUV, AFAD, KEDV gibi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, sosyal kampanyalarda aktif rol aldık. Gönüllük çabalarımız takdir edildi. 2023 yılında, DÜNYA Gazetesi tarafından düzenlenen ve özel sektör, kamu ile yerel yönetimlerin başarılı sosyal sorumluluk çalışmalarını ödüllendiren ‘Toplumsal Fayda Ödülleri’ kapsamında Kurumsal Gönüllülük kategorisinde ödül kazandık. Ayrıca, 2024 yılında ERA Research & Consultancy ile gerçekleştirdiğimiz ‘Zirveye Doğru İtibarın Yol Haritası’ araştırması ile TÜAD tarafından düzenlenen Baykuş Ödülleri’nde, aldığımız aksiyonlarla ‘İtibarlı Baykuş Ödülü’ dalında Gümüş Baykuş Ödülü’ne layık görüldük. Bu ödül, itibar ve sosyal paydaş yönetimindeki başarımızı ortaya koyuyor” diyor.
“Bir fotoğraf karesi yüzlerce kelimenin yerini alabiliyor” ‘Dikkat Fikir Çıkabilir’ sloganıyla başlattıkları ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ temalı proje ile bu alana yeni bakış açıları sunmayı hedeflediklerini belirten ODAŞ Kurumsal İletişim Yöneticisi Yasemin Aydınlar, “Gençlerin yaratıcı zihinleri, değişen dünya algıları ve gelişime uyum sağlama refleksleri, büyük önem taşıyan iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık yaratmada önemli katkılar sağlayabilir. Çünkü değişim önce zihinde başlar, bazen yüzlerce kelimenin anlatamadığını tek bir fotoğraf karesi bilinçlere yerleştirebilir. Öte yandan, Dikkat: Fikir Çıkabilir! Afiş Tasarım Yarışması kısa sürede gençlerin ilgisini çekti ve yarışmaya birbirinden etkili çalışmalar gönderildi. 29 Haziran 2025 olan son başvuru tarihini yoğun ilgiden dolayı 11 Temmuz 2025’e uzattık. Jüri değerlendirme toplantımız 16 Temmuz 2025’te gerçekleşti. Yarışmaya 200’ün üzerinde öğrenci afiş tasarımı ile katılım oldu. Sonuçları 1 Ağustos’ta yapacağımız ödül töreninde duyuracağız” diye belirtiyor.