Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Nurdoğan ARSLAN ERGÜN: Hazır Giyim Sektöründe Pozitif Dönüşüm

    Nurdoğan ARSLAN ERGÜN hazır giyim sektöründe pozitif bir dönüşüm başlatıyor. Moda dünyasına yepyeni bir soluk getirerek sektörde fark yaratıyor.

    Nurdoğan ARSLAN ERGÜN hazır

    Küresel ölçekte yaşanan ekonomik durgunluk ve iç pazardaki maliyet kıskacı nedeniyle son 2 yılda zorlu bir süreçten geçen ve üretim, ihracat, istihdam olarak geçtiğimiz yılı daralmayla kapatan Türkiye hazır giyim sektöründe, ibre pozitife dönüyor. Avrupalı alım grupları, sokaktaki marka mağazaları ve online platformlar rotasını Türkiye’ye kırıyor.

    Avrupalı Alım Grupları Türkiye’ye Dönüş Yapıyor

    2022’nin son aylarından itibaren alımlarını azaltan Avrupalı alım gruplarının Türkiye’ye yeniden dönmeye başladığını açıklayan Türkiye Giyim Sanayicileri (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, nisan ayı itibarıyla alım grupları temaslarının artmaya başladığını belirtti. Bu durumun yıl içinde yeniden büyüme ivmesi yakalanacağına işaret ettiğini söyleyen Kaya, “Pandemi döneminde biriken stokların erimesi, tüketicilerin yeni ürün beklentisi ve ihracat pazarlarımızdaki hazır giyim harcamalarının yeniden artmasıyla birlikte alım gruplarının temaslarında moral verici bir hareketlilik başladı” dedi.

    İş Gücü ve Üretimde Artış Bekleniyor

    Yılın ilk 4 ayında ihracatta yüzde 13,8’lik kayıp yaşayan hazır giyim sektöründe yılsonunda daralmanın yüzde 10’larda olması bekleniyor. İhracattaki düşüşün yılın geri kalanında yavaşlayarak devam etmesini, son çeyrekte ise bu düşüşün sona ermesini beklediklerini aktaran Ramazan Kaya, “Uluslararası alım gruplarının temaslarının yeniden arttığını gözlemledik. Her ne kadar maliyetlerimiz nedeniyle rekabet ettiğimiz ülkelere göre daha pahalı olsak da yakından tedarik ve tedarik güvenliği gibi önemli avantajlarımızın da etkisiyle nisan ayı itibarıyla alım gruplarının ilgisini net bir şekilde hissetmeye başladık” diye konuştu.

    Destek Talepleri ve Dönüşüm Beklentileri

    İşlerdeki artışın karlılığa yansımadığını dile getiren Ramazan Kaya, sektördeki dönüşüm için kamudan destek taleplerini sıraladı. Kaya, ayrıca sektörün modernizasyon, yeşil dönüşüm, otomasyon, teknoloji ve dijital dönüşüm yatırımlarını gerçekleştirebilmek için kamudan beklentilerini de paylaştı.

    İstihdam ve İhracatta Düşüş

    Ramazan Kaya, hazır giyim sektörünün ihracatındaki düşüşün istihdama da etki ettiğini belirterek, sektördeki istihdam kayıplarına dikkat çekti. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 350 bin kişi olan hazır giyim ve tekstil sektörlerindeki toplam istihdamın bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 1 milyonun altına düştüğünü açıkladı.