Mut ilçesinde, mikro klima özelliğine sahip coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısı, açık alanda hasat ediliyor. Bu eşsiz kayısı, rengi, kokusu ve görüntüsüyle rakipsizdir. Ürün, Rusya, Ortadoğu, Hindistan ve Avrupa gibi ülkelere ihraç edilmektedir.
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, ilçede 712 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu ve burada 77 bin 800 dekar alanda Mut kayısısının üretildiğini belirtti. Yılmaz, “İlçemizde yetiştirilen kayısılarımız sofralıktır ve ‘Mut kayısısı’ adıyla tescillidir. Mikro klima özelliğine sahip bu ürün, ülkemizin en erken hasat edilen bölgelerinden biridir. Hasat Nisan ayının 15’inde başlar ve Haziran ayının ortalarında sona erer. Geçen yıl 350 bin ton olan üretim, bu yıl 200 bin tona düşmüştür. Bu ürünün 100 bin tonu başta Romanya, Rusya ve Ukrayna olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilirken, geri kalan 100 bin ton iç piyasada tüketilmektedir.”
Yılmaz, kaliteli ürün elde edilmesine rağmen çiftçilerin gelirlerinin son 2 yılda düştüğünü vurgulayarak, “Kayısının kilogram fiyatı başlangıçta 50-60 lira iken, sezon ilerledikçe 10-15 liraya kadar gerilemiştir. Bu durum, çiftçilerimizin zarar etmesine neden olmuştur. Üretim maliyetleri yüksek olan kayısı için budama, sulama, ilaçlama, gübreleme, nakliye ve işçilik gibi unsurlar önemlidir. Ancak mevcut destekler ve fiyatlar, çiftçilerimizin ekonomik olarak zorlanmasına sebep olmaktadır. Bu durum nedeniyle kayısı üreticilerinin tarımdan vazgeçmesi söz konusudur. Bu noktada, kayısı üreticilerinin desteklenmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.