Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Önemli Açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğine dair önemli düzenlemeleri içeren yeni bir kanun taslağını kamuoyuna duyurdu. Bu kanun, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçimi, eğitimi, atamaları, hakları, yükümlülükleri, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Ayrıca, öğretmenlik mesleği, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmen olarak istihdam edilecek bireylerin, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi açısından gereken nitelikler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenerek standardize edilecek.
Milli Eğitim Akademisi Kuruluyor
Yeni kanun ile birlikte, öğretmen adaylarının eğitim süreçlerinden atamalarına kadar birçok önemli değişiklik hayata geçiriliyor. Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmenler, yöneticiler ve diğer eğitim personelinin mesleki gelişim süreçleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Bu akademi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yeterlilikleri tanımlayacak ve değişen şartlara göre sürekli olarak güncelleyecek. Öğretmenlere, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerlerin yanı sıra dijital yeterliliklerin kazandırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri planlanıp uygulanacaktır. Ayrıca, akademi, uygun görüldüğü takdirde diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline de eğitim verebilecektir.
Öğretmen Adaylarının Eğitimi
Öğretmen adaylarının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecektir. Öğretmen adaylarının bu hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olarak belirlenmişken, adayın mezun olduğu yükseköğretim programına bağlı olarak 3 dönem olarak da uygulanabilecektir.
Kanuna göre, öğretmen adayları akademide hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az 2 yazılı sınava gireceklerdir. Her bir dersten not ortalaması 100 üzerinden 60 ve üstü puan alanlar başarılı sayılacak. Teorik derslerden başarısız olan adaylara, her bir ders için bir ek sınav hakkı daha verilecektir. Ek sınavlarda da başarısız olan adayların akademi ile ilişkileri sonlandırılacaktır.
Hazırlık eğitiminde edinilen bilgi, beceri ve tutumların eğitim öğretim ortamına yansıma düzeyini belirlemek amacıyla öğretmen adayları üç defa değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Akademide, hazırlık eğitimine devam zorunluluğu bulunacaktır. Belgeye dayalı sağlık mazeretleri nedeniyle hazırlık eğitimine katılamayan ya da 20 gün ve daha fazla katılamayacak adayların kayıtları, mazeretlerinin ortadan kalktığı tarihten itibaren ilk hazırlık eğitimi programına yeniden alınmak üzere dondurulacaktır. Adaylar, belgeye dayalı sağlık mazeretleri dışında, hazırlık eğitimi süresince 10 güne kadar izin alabileceklerdir.
Öğretmen Adaylarına Yapılacak Ödeme
Yeni kanun ile öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde her ay 23 bin 310 TL’lik gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilen tutarda ödeme yapılacaktır. Kayıtları dondurulan adaylara ise bu süre boyunca herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.
Öğretmen adayları, hazırlık eğitim sürelerinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır. Kanuna göre, Milli Eğitim Akademisi’nde hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecektir. Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, üç yıllık çalışma süresinin sonunda talepleri doğrultusunda görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanma hakkına sahip olacaktır.