Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerçekleştirilen Şehir Eşleştirme II (Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme) hibe programı kapsamında “Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı” projesinin kapanış toplantısını düzenledi. Toplantıda, 12 ay önce başlatılan projede Mersin ve Klaipeda’nın iklim ve çevre alanındaki olumsuzluklarının üstesinden gelinmesi ve kıyı direncinin artırılması hedeflenmiştir.
Proje süresince gerçekleştirilen karşılıklı ülke ziyaretleri ve saha gezileri ile iyi uygulama örnekleri yerinde incelenmiş, çalıştaylar ve etkinliklerden elde edilen bulgular katılımcılarla paylaşılmıştır. Projenin ana çıkış amacından yola çıkarak elde edilen verilerle oluşturulmak istenen yol haritası da toplantıda ortaya konulmuştur.
“Çıktıları en güzel şekilde değerlendireceğiz”
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, “Mersin, iklimi, coğrafyası, tarihi dokusu ve stratejik konumu itibarıyla oldukça değerli bir kent. Bu toplantı bir kapanış olarak görülse de, her kapanış yeni bir açılışa zemin hazırlar. Bu toplantının çıktıklarını en iyi şekilde değerlendirerek yeni projelere adım atacağız” dedi.
“Litvanya projemizi başarıyla sonuçlandırdık”
Mersin’in coğrafi konumu ve doğal güzellikleri hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, “Mavi ve yeşil renklerin hâkim olduğu bölgemizde, insanlarımızın temiz ve doğal bir çevrede mutlu, huzurlu ve memnun bir yaşam sürmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak, çevre alanında birlikte ve bilinçli hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple tüm kurum, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Farklı kültürler yeni bir bakış açısı sunuyor”
Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili tüm birimleriyle iklim değişikliği alanında projeler geliştirdiklerini vurgulayan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, “Bu tür çalışmalar, bizlere yol gösterici ve aydınlatıcı bir rol üstleniyor. Bunun yanı sıra, bu tür projelerin ortaklık şeklinde yürütülmesi güç birliği sağlıyor. Farklı kültürlerin bir araya gelmesi, tüm dairelere yeni bir vizyon ve farklı bir bakış açısı kazandırıyor” dedi.
“Mersin kıyılarının kırılganlığını inceledik”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Devrim Tezcan, her iki liman kentinin benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu toplantıda iki tarafın, özellikle de Mersin kıyılarının kırılganlığını inceledik. Bu kırılganlık karşısında neler yapılabileceğini, Klaipeda’da mevcut uygulamaları ve bizim buradaki iyi uygulamalardan yararlanarak neler yapılabileceğini tartıştık. Bu yol haritasının daha başlangıç aşamasındayız” dedi.
“2 liman şehri olarak güzel bir dostluk geliştirdik”
İki liman kenti olarak ortak bir yol haritası oluşturmak amacıyla bir araya geldiklerini ifade eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görevli Proje Uzmanı Ayşe Nur Arslan, “İki şehrin de liman kenti olması ve Klaipeda’nın Baltık, Mersin’in de Akdeniz’e kıyısı olması nedeniyle sorunlarımız neredeyse ortaktı. Bu anlamda, iklim değişikliği ve kıyı dirençliliği konusunda bir yol haritası hazırlamaya karar verdik. Birlikte güzel bir dostluk geliştirdik” dedi.