Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Gelişimi ve Çevre Duyarlılığı

    Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, sanayi gelişimi ve çevre duyarlılığı ile dikkat çekiyor. Bu içerikte, bölgenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri, çevre dostu uygulamaları ve ekonomik katkıları ele alınıyor.

    Menemen Plastik İhtisas Organize

    MPİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih ESEN

    Türkiye’nin “tek” Plastik İhtisas OSB’si olma özelliğini taşıyan Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (MPİOSB), altyapısı, arıtma tesisi, çevreye duyarlılığı ve teknolojiye verdiği önem ile örnek bir OSB olma yolunda kararlılıkla ilerliyor. 2004 yılında tüzel kişiliğini kazandıktan hemen sonra üyelik oluşturmaya başlayan ve 2007 yılında kamulaştırma çalışmalarına hız veren bölgemiz, bugün itibarıyla yerli ve yabancı sermayeli, plastik sektörünün öncü firmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Mevcut durumda 85 hektar alanda 40 sanayi parseli bulunmakta ve inşaatları tamamlanmak üzere olan parsellerin de önümüzdeki yıl üretime geçmesi planlanmaktadır. Böylece tam doluluğun sağlanması ve istihdamın 4 bin kişiye ulaşması hedeflenmektedir.

    Teşviklerden yararlanılabilinir

    İzmir, plastik üretimi için teşvik almayan bir bölge olarak bilinir. Ancak, bölgemize yatırım yapan sanayiciler, ihtisas özelliğimiz sayesinde 2. Bölge teşviklerinden yararlanma imkanına sahiptir. Bu durum, MPİOSB’yi plastik sektörü için cazibe merkezi haline getirmiştir. Organize Sanayi Bölgemizde, 2010 yılında ilk kazmayı vurarak parsel tesviye işlerine başladık. Ardından, 2014-2015 yılları arasında en son teknolojileri kullanarak elektrik, su ve doğalgaz altyapımızı en iyi şekilde tamamladık. Diğer birçok OSB’de bulunmayan yangın anında kullanılmak üzere, temiz su şebekesinden bağımsız bir yangın hattı şebekesini de bu yıllar arasında devreye aldık. Ayrıca, Ege Bölgesi’nde emsali olmayan arıtma tesisimizi 2021 yılında faaliyete geçirdik.

    Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR) sistemi ile kurulan tesisimiz, diğer arıtma tesislerine nazaran daha küçük bir alanda inşa edilerek bölgemize ilave alan kazandırmakla kalmayıp, tesisimizden çıkan atık su, standartlar gereği normal kabul edilen değerlerden bile daha temiz bir şekilde elde edilmektedir. Gelecekteki hedefimiz, bu suyu geri dönüştürerek katılımcılarımızın süreçlerinde kullanmalarını sağlamak ve doğal su kaynaklarımızı korumak olacaktır.

    Yeşile duyarlı bir bölgeyiz

    Bunun yanı sıra, arıtma tesisimizde çevreyi rahatsız edecek bir koku olmaması, plastik sektörünün üretim süreçlerinin koku ve gürültüden uzak olmasının bir sonucudur. Yeşile duyarlı bir OSB olarak, bölgede daha üretim başlamadan sağlık koruma bantlarına 1000’den fazla ağaç diktik. İnşaatı tamamlanan parsellerin çevresini de yeşil alanlarla donatarak, ziyaretçilerin beğenisini kazandık. Çevreye verdiğimiz bu önemi, Yeşil OSB unvanını alarak taçlandırmayı planlıyoruz. Ayrıca, Türkiye’de sayılı OSB’lerde bulunan elektrik, su ve doğalgaz şebekelerimizin tümünü kapsayan SCADA Sistemimizi de devreye aldık. SCADA Sistemimizdeki verileri katılımcılarımızla paylaşarak, üretimlerindeki anlık elektrik, su ve doğalgaz tüketimlerini takip edebilecekleri “Katılımcı Portalı” projemizi de bu yıl içinde tamamlamak için çalışıyoruz.

    Tüm bu yatırımları katılımcılarımızla yaptık

    Öte yandan, OSB mevzuatının gerekliliklerini yerine getirerek, 2023 yılının Mart ayında Genel Kurula geçtik ve bölgeyi katılımcılarımızla birlikte yönetmeye başladık. Kurulduğumuz günden bugüne kadar, katılımcılarımız hem benim hem de müteşebbis heyet ve yönetim kurulumuzda görev yapan arkadaşlarımın yanında oldu, bizlere sürekli destek verdiler. Yukarıda bahsettiğim tüm yatırımları kendi öz kaynaklarımızla, yani katılımcılarımızdan aldığımız aidatlar ile gerçekleştirdik. Hiçbir kurum ve kuruluştan kredi desteği almadık; dolayısıyla borçsuz bir bölgeyiz. Gelecek yatırımlarımızı da yine öz kaynaklarımızla ve borçlanmadan gerçekleştirme hedefindeyiz.