Manisa’da BYD Yatırımı ve Çinli Çalışanlar
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Zeyrek, gazetecilere yaptığı açıklamada, şehirde önemli bir yatırım kararı alan BYD firmasının yetkilileriyle gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda, yaklaşık 3 bin Çinlinin Manisa’ya çalışmak üzere geleceğini ifade etti. Zeyrek, fabrikanın inşa sürecinde Çinli çalışanların konteynerlerde barınacaklarını ve daha sonra Manisa’ya yerleşeceklerini bildirdi.
Zeyrek, Manisa’da kurulacak fabrikada çalışacak olan Çinlilerin burada yaşamalarını sağlamak için gerekli altyapının oluşturulacağını vurgulayarak, “Manisa’da 601 nitelikli fabrika bulunmasına rağmen, maalesef birçok beyaz yakalı çalışanın çevre illerde ikamet ettiğini ve kazandıkları parayı oralarda harcadıklarını gözlemliyoruz. Bunun sona ermesini istiyorum. Manisa’da kazanılan paranın Manisa’da kalmasını hedefliyorum. Bunun için bazı altyapıların oluşturulması gerekiyor. Öncelikle yeme içme altyapısını, sosyal hayat altyapısını, kültürel altyapıyı ve nitelikli barınma ihtiyacı için gerekli altyapıyı sağlamalıyız.” dedi.
İlk “Çin Sokağı” İçin Hazırlıklar Başladı
Kentin otel ve eğitim altyapısının yeni yatırımlara hazır olması gerektiğini belirten Zeyrek, bu amaçla çeşitli imar düzenlemeleri ve yatırım görüşmeleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi. BYD’nin yatırımıyla birlikte, şehir olarak alışık olmadıkları bir kültürel etkileşimle karşılaşacaklarını vurguladı.
Çinlilerin yemek ve eğlence kültürlerinin oldukça farklı olduğunu belirten Zeyrek, “Gelen yaklaşık 2 bin 500-3 bin Çinli kardeşimizin Manisa kültürüyle ve Manisalı vatandaşlarımızla kaynaşmasını istiyorum. Manisa’da kazandıkları paranın burada kalmasını sağlamak adına, kendilerine yeme içme ve sosyal hayatlarını sürdürebilecekleri bir ‘Çin Sokağı’ oluşturmayı hedefliyorum.” ifadelerini kullandı.
“Çin Sokağı” için ilk etapta Laleli Mahallesi’nde bir alışveriş merkezinin bulunduğu alanda hazırlık yapıldığını açıklayan Zeyrek, şu bilgileri paylaştı:
- Çok nitelikli konutların yer alacağı bir kompleks oluşturulacak.
- Kompleks, yalnızca konutlardan değil, ofis alanları, kültür merkezi ve alışveriş merkezinden oluşacak.
- Burada tasarlanan bir pasaj, “Çin Sokağı” olarak adlandırılacak.
Zeyrek, “Bu ilk adım olarak atılacak, ama bunun yeterli olmayacağını düşünüyorum. Gelecek yatırımların da benzer şekillerde planlanması gerekiyor. Bugün Çin olabilir, yarın başka toplumlardan ve ülkelerden yatırımlar gelebilir. Tüm bu toplulukların ihtiyaçlarına uygun projeleri hayata geçireceğiz.” dedi.
Çinli Çalışan Sayısı Artabilir
Zeyrek, düşüncelerini BYD yetkilileriyle paylaştığını ve bu düşüncenin memnuniyetle karşılandığını belirterek, “Bana, ‘Gerçekten bizi bu samimiyetle mi karşılayacaksınız?’ diye bir soru sordular. Evet, biz kendilerini bu samimiyetle karşılayacağız. Diğer fabrikalarda çalışan yabancılar için de benzer uygulamalar gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
Otomotiv yan sanayisinde Çinli firmaların yatırımlarıyla birlikte Çinli çalışan sayısının 10 binlere, aileleriyle birlikte ise 50 binlere kadar çıkabileceğini öne süren Zeyrek, bu durumun kültürel faydalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Onların kente ve Türk kültürüne uyum sağlaması için örnek bir çalışma gerçekleştireceğiz.” ifadelerini ekledi.