Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kuyumculuk Sektöründe Kimlik İbrazı Uygulaması ve Alt Limit Tartışmaları

    Kuyumculuk sektöründe kimlik ibrazı uygulamalarının gerekliliği ve alt limit tartışmaları hakkında kapsamlı bir inceleme. Bu makalede, yasal düzenlemelerin sektöre etkisi ve güvenlik önlemleri ele alınıyor.

    Kuyumculuk sektöründe kimlik ibrazı uygulamalarının gerekliliği ve alt limit tartışmaları

    Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

    Bu yeni uygulama, sektördeki vergi kaçakçılığını önlemeyi ve kayıt dışı işlemleri engellemeyi hedefliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, uygulamanın alt limitinin 185 bin TL olarak belirlenmesinin yetersiz olduğunu vurguladı.

    MASAK ile görüşmeler devam ediyor Kuyumcu perakende mağazalarında 185 bin TL’nin üzerindeki alışverişlerde kimlik ibrazının zorunlu hale getirilmesinin yeni bir durum olmadığını ifade eden Atayık, “Zaten uzun bir süredir kuyumculardan belirli bir miktarın üzerindeki alışverişlerde müşterilerden kimlik ibrazı isteniyor. Ancak 185 bin TL’lik tutar, kuyumculuk sektöründe fiyatı yüksek bir emtia olan altın ve mücevherat işlemlerinde oldukça düşük kalıyor. Bu limit, neredeyse her müşteri için kimlik tespiti zorunluluğuna yol açıyor. Uygulamanın sağlıklı bir şekilde işlemesi için bu miktarın yükseltilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

    Atayık, Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince alınan sorumluluklar ile MASAK’ın kimlik tespiti yükümlülüğünün yerine getirilmesi sırasındaki sorumlulukların neler olacağı konusunda MASAK yetkilileri ile görüşmelerinin sürdüğünü de belirtti. İKO yönetimi olarak meslektaşlarının doğru bir şekilde bilgilendirilmesi, haklarının korunması ve yasal mevzuat uygulamalarının sağlıklı bir biçimde hayata geçmesi adına Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK ile sürekli iletişim halinde olduklarını kaydetti.

    Mustafa Atayık, şu bilgileri verdi: “Bu konu ile ilgili olarak meslektaşlarımıza sürekli bilgilendirici SMS’ler ve afişler paylaşıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Oda olarak kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapan meslektaşlarımızı yasal yükümlülükler konusunda uyarmak amacıyla SMS ile bilgilendirdik. Ayrıca mağazalarına asmak zorunda oldukları tabelayı da kendileriyle paylaştık.”