Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kelkit’te Buğday Hasadı ve Rekolte Düşüşü

    Kelkit’te buğday hasadı ve rekolte düşüşü, çiftçilerin karşılaştığı zorluklar ve yerel ekonomiye etkileriyle ele alınıyor. Buğday üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine detaylı bir inceleme yapıyoruz.

    Kelkit'te buğday hasadı ve

    Kelkit’te Buğday Hasadı Başladı

    Geniş arazilere ve verimli toprağa sahip olan Kelkit ilçesinde buğday hasadı tüm hızıyla başladı. İlçede, 80 bin dekarlık bir alana çiftçiler tarafından itinayla ekilen buğday rekoltesinin bu yıl yaklaşık 5 bin ton olması bekleniyor. Ancak, Dereyüzü köyünde arazilerine buğday ekmiş olan çiftçiler, Mayıs ayındaki aşırı sıcak havanın ve Haziran sonu ile Temmuz ayı boyunca yaşanan yoğun yağışların ardından meydana gelen sellerin, ürünlerinin verimini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu nedenle, bu yılki rekoltelerinin yarı yarıya düşme riski bulunuyor.

    Tarım İlçe Müdürlüğü’nün destekleriyle birlikte çalışmalarını sürdüren çiftçiler, sulak arazilerde yetiştirilen tarım ürünlerinin rekoltesinin ise yüksek olacağının altını çiziyor.

    Mevsimsiz Yağmurlar Ürünleri Olumsuz Etkiledi

    Kelkit’in Dereyüzü köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Algül, hasat sürecinin normal ilerlediğini ancak yağışlar ve sel olayları nedeniyle bu yıl verimin biraz düşük olduğunu ifade etti. Algül, “Bu yıl burada arpa ve buğday ektik, ayrıca nohut da yetiştirdik. Temmuz ayının sonlarına doğru hasada başlayacağız. Ancak mevsimsiz yağmur yağması, buğdayın ince olmasına neden oldu. Yağmurun Nisan ayında düşmesi gerekiyordu, ama Haziran ayında yağdığı için verim düştü” şeklinde konuştu.

    Rekolte Yarı Yarıya Düştü

    Dereyüzü köyü muhtarı Aslan Güney ise, “Köyümüzde yaklaşık 3 bin dönüm buğday ekim alanımız var, ayrıca bin dönüm de arpa ekili. Bu yıl rekoltemiz, zamansız yağan yağmurlar nedeniyle oldukça düşük. Normalde Nisan-Mayıs döneminde yağış alan bölgemiz, bu yıl Haziran ayında yağmur aldı. Bu nedenle rekolte yarı yarıya düştü. Su altındaki mahsullerimiz iyi durumda ama hububatta büyük sıkıntı yaşıyoruz” diyerek durumu özetledi.