Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İklim ve Ekonomik Sürdürülebilirlik İçin Mobilite Teknolojileri Zirvesi ve Türkiye’nin Elektrikli Araç Atılımları

    İklim ve ekonomik sürdürülebilirlik için mobilite teknolojileri ve Türkiye’nin elektrikli araç atılımları hakkında önemli bilgiler ve gelişmeler bu zirvede buluşuyor.

    İklim ve ekonomik sürdürülebilirlik için mobilite teknolojileri ve Türkiye'nin elektrikli

    Bilişim Vadisi’nin ev sahipliğinde düzenlenen İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kuluçka Merkezi Başkanı Mustafa Kacır önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, elektrikli araçların gelişimi ve Türkiye’nin bu alandaki stratejik adımlarını detaylandırdı.

    Konuşmasında, batarya maliyetlerindeki hızlı düşüş ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip, uzun ömürlü bataryaların elektrikli araçların avantajlarını artırdığını belirtti. Genişletilmiş menzil ve uygun maliyet sayesinde elektrikli araçların daha cazip ve erişilebilir hale geldiğine dikkat çekti. Ayrıca, küresel trendlerin ve hükümetlerin sağladığı teşviklerin elektrikli araçlara olan talebi hızla artırdığını ifade etti.

    Geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaklaşık 17 milyon elektrikli araç satışı gerçekleştiğini vurgulayan Kacır, bu rakamın elektrikli araçların otomotiv pazarındaki payını %20’ye yaklaştırdığını belirtti.

    Türkiye’de de elektrikli ve hibrit araç satışlarında büyük bir ivme yakalandığını söyleyen Kacır, ilk dört ayda hibrit araç satışlarının %134 oranında, elektrikli araç satışlarının ise %103 oranında arttığını dile getirdi. Bu gelişmelerin, ülkemizde sürdürülebilir mobilitenin temel taşlarını güçlendirdiğine dikkat çekti.

    Türkiye’nin test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını geliştirmek amacıyla Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformunu kurduklarını belirten Kacır, bu altyapı sayesinde 30 bin şarj bağlantı noktasına ulaştıklarını ve son bir yılda hızlı şarj altyapısını iki katına çıkardıklarını açıkladı. Bu yatırımlar, elektrikli araçların yaygınlaşmasında önemli bir rol oynuyor.

    Yatırımcılar ve otomotiv firmalarıyla yapılan iş birliklerine de değinen Kacır, Türkiye’nin sunduğu fırsatları değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Global otomotiv devleri arasında yer alan BYD ve Chery gibi markaların Türkiye’de üretim yatırımlarını hızlandırdığını belirtti. Özellikle, BYD Manisa’da yıllık 150 bin elektrikli veya şarj edilebilir hibrit araç kapasiteli üretim tesisi ile AR-GE merkezini kuruyor. Ayrıca, Chery markası için Samsun’da 200 bin kapasitede üretim planlandığını açıkladı.

    Kacır, 2030 yılına kadar elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların pazar payının %35’in üzerine çıkacağını ve yerli üretimin oranının %75’e yükselmesini öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yerli otomotiv teknolojilerinde önemli bir dönüm noktası olarak Seviye 3 yerli otonom araçların üretimini hedeflediklerini belirtti.