17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025)
Yerli ve milli Türk savunma sanayisi ürünlerini sergilemek amacıyla yarın açılacak olan IDEF 2025, 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Bu fuar, Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) destekleriyle ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın sorumluluğunda gerçekleştirilecek.
Fuarda, Çelikkubbe konseptinin yanı sıra, elektrikli askeri araç eNMS-L ilk kez sergilenecek. Fırtına Obüsü gibi paletli araçlarda kullanılan geleneksel güç gruplarının yerini alabilecek yenilikçi 1360 kW maksimum kuvvette hibrit güç grubu ve yeni silah kulesiyle muharebe ateş destek aracına dönüşen KAPLAN ADA da fuarın öne çıkan ürünleri arasında yer alacak.
Çelikkubbe de yer alacak Türkiye’nin Katmanlı Hava Savunma Sistemi ‘Çelikkubbe’ konseptini oluşturan ileri teknolojiler, fuarda ilk kez kapsamlı bir şekilde tanıtılacak. ASELSAN’ın Milli Muharip Uçak KAAN, ATAK ve GÖKBEY helikopterleri ile AKINCI İHA’ya entegre ettiği teknolojik çözümler de ziyaretçilerle buluşacak. Şirketin ihracat odaklı büyüme stratejisi kapsamında, yeni iş birlikleri ve siparişler için fuarda temaslar gerçekleştirilecek. Ayrıca, fuar boyunca birçok yenilikçi harp sistemi tanıtımı yapılacak ve ASELSAN, kara, hava ve deniz platformları için geliştirdiği pek çok yeni nesil sistemi ilk kez sergileyecek.
Otonom ve elektrikli ‘lego’ kara aracı Dünyanın ilk modüler elektrikli ve otonom sürüş özelliklerine sahip ‘lego’ kara aracı ENOCH, düşük karbon emisyonu, sürdürülebilirliği ve hızlı çözümleriyle savunma sanayisinde önemli bir rol üstleniyor. Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Modüler Makina A.Ş., ENOCH’u IDEF 2025’te tanıtacak. Tasarım, prototip ve ticarileşme süreçlerinin ardından uluslararası pazarda yerini alan ürün, ilk olarak ROKETSAN’a satıldı ve böylece savunma sanayisine entegre edildi.
ENOCH makine sistemi, dört tekerden çekişli ve dönüşlü 7 tonluk lastikli platforma dayanıyor. Yarım metre karın altı yüksekliği ve 3 farklı direksiyon modu (iki teker-dört teker-yengeç) ile her türlü arazi koşulunda kullanılabilen ürünün, dönüşeceği makine tipine göre ağırlığı 8-10 ton arasında değişiyor.
Askeri araçlar için yeni hibrit güç grubu Türk savunma sanayisi bünyesinde milli güç grubu geliştirme çalışmalarına hibrit sınıfında yeni bir halka ekleniyor. ASSAN Group, kendi öz kaynaklarıyla başlattığı bu proje kapsamında 1000 HP (747 kW) kapasiteli paletli araçlarda (T155 K/M Fırtına Obüs) kullanılan geleneksel güç gruplarının yerini alabilecek yenilikçi 1360 kW maksimum kuvvette hibrit güç grubu geliştiriyor. Prototip aşamasında olan ve performans doğrulama ile dayanıklılık testleri devam eden sistem, IDEF 2025 Fuarı’nda ilk kez sergilenecek. Testlerin tamamlanmasının ardından hibrit güç grubunun araç entegrasyonu ve saha testlerine 2025’in son çeyreğinde başlanması planlanıyor.
Elektrik yüklü zırhlı araç Kara aracı üreticilerinden Nurol Makina, yeni zırhlı aracını ilk kez IDEF 2025’te tanıtacak. Ölçeklenebilir zırh ve kompozit malzemeyle geliştirilen NMS-L aracının yeni nesil elektrikli versiyonu eNMS-L, 4×4 segmentinde faydalı yük taşıma kapasitesi, balistik koruma seviyesi, yüksek mobilite performansı ve arka modüler yapısıyla sınıfında ilkleri sunuyor. Ar-Ge çalışmalarının bir sonucu olan elektrikli eNMS-L, düşük termal iz, sessiz çalışma özelliği ve çevre dostu yapısıyla geleceğin askeri araçlarına örnek teşkil ediyor.
Güvenli ‘ADA’ya dönüşen platform Türk savunma sanayisinin tank sınıfındaki ilk ihracatını gerçekleştiren KAPLAN MT platformu, yeni silah kulesiyle kazandığı yeteneklerle KAPLAN ADA Muharebe Ateş Destek Aracı’na dönüştü ve IDEF 2025’te sergilenecek. Bu araç, simetrik ve asimetrik muharebe taleplerine yanıt verecek şekilde geliştirildi. Avrupa’da Ajax ve Jaguar 6×6 EBRC ile Rusya’da BMPT Terminator’un ortak özelliklerinden esinlenilerek oluşturulan KAPLAN ADA konseptinde, çeviklik, beka, yüksek ateş gücü ve teknolojik entegrasyon özellikleri bir araya getirildi.
“Yeni nesil güdüm kiti ‘Gökçe’ başarıyla ateşlendi” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen yeni nesil güdüm kiti GÖKÇE’nin AKINCI SİHA’dan başarıyla ateşlendiğini duyurdu. Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKÇE Yeni Nesil Güdüm Kiti, AKINCI SİHA’dan başarıyla ateşlendi” dedi. Atış detaylarını paylaşarak, “SİHA platformlarımızdan bugüne dek gerçekleştirilen atışlar içinde yerli ve milli güdüm kitleriyle ulaşılan en uzun menzile imza atarken, GÖKÇE ile AKINCI’nın entegrasyonunu da tamamladık. Milli Teknoloji Hamlesi ile tam bağımsız Türkiye” ifadelerini kullandı.