Şemsi Bayraktar, sıcaklıklardaki aşırı yükselişlerin bitkinin su ihtiyacını artırdığını ve bu durumun sulama talebini dolaylı olarak artırdığını belirtti. Bu durum da üretim maliyetlerini önemli ölçüde artırmaktadır. Bayraktar, hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu mart, nisan ve mayıs aylarında düzensiz yağışların tarımsal üretimi tehdit ettiğine dikkat çekti.
Arpa ve buğday rekoltesinde 2 milyon tonluk düşüş yaşanması beklenmektedir.
Bayraktar, iklimsel nedenlerle bu yıl hasadın erken başladığını ve ülke genelinde neredeyse yarısının tamamlandığını belirtti. Çukurova’da verimde artış yaşandığını ancak Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde çiftçilerin istenilen verimi alamayabileceğini vurguladı. Özellikle arpa rekoltesinde önemli bir düşüş beklediklerini ifade eden Bayraktar, arpada rekoltenin %15 azalacağını, buğdayda ise %8-10 arasında bir azalma olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Ton başına fark ödemesi desteğinin acilen artırılması gerekmektedir.
Bayraktar, serbest piyasada fiyatların müdahale alım fiyatının altında olduğunu belirtti. Arpa ve buğday fiyatlarının düştüğünü açıklayan Bayraktar, bu durumun üreticileri olumsuz etkilediğini ifade etti. Özellikle küçük aile işletmelerine sahip üreticilerin müdahale alım fiyatının altında ürünlerini satmak zorunda kaldığını belirten Bayraktar, müdahale alım fiyatlarının revize edilerek buğday için ton başına 1750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılması gerektiğini vurguladı.