Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Hidroelektrik ve Güneş Enerjisi Hibrit Santrallerin Önemi

    Hidroelektrik ve güneş enerjisi hibrit santraller, sürdürülebilir enerji üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu makalede, bu santrallerin önemi ve avantajları ele alınmaktadır.

    Hidroelektrik ve güneş enerjisi

    Nagihan KALSIN –ANKARA

    Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerde güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı yapılmasıyla ortaya çıkacak hibrit santrallerin, yenilenebilir enerji gücünü artırabileceğini söyledi. Su rejimindeki belirsizliklerin, HES’lerin verimliliğini etkilediğini ifade eden Güven, düşen hidro üretim kapasitelerini telafi etmek için GES yatırımının önü açılması gerektiğini vurguladı.

    Hibrit Santrallerin Önemi

    Bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan Güven, Türkiye’nin coğrafi yapısının birçok nehir ve su kaynağını barındırdığını ve bu durumun ülkeyi hidroelektrik enerji üretimi için uygun hale getirdiğini belirtti. Ancak, iklim değişikliği nedeniyle su rejimindeki belirsizlikler ve kuraklık riski, hidroelektrik santrallerin işleyişini ve verimliliğini etkiliyor. HES’lerle uyumlu hibrit uygulamalar sayesinde yenilenebilir enerji gücünün artırılabileceğini vurgulayan Güven, hibrit santrallerin önemine dikkat çekti.

    Güven şöyle konuştu: “Hâlihazırda kamulaştırması, enerji nakil hatları, trafo bağlantıları ve altyapısı tamamlanmış, yetişmiş kadroya sahip hidroelektrik santrallerinde, yaz aylarında küresel ısınma ile olumsuz etkilenen üretimlerini ve düşen hidro üretim kapasitelerini GES’ten telafi etmek için aynı bağlantı bölgesinde olmak kaydıyla GES yatırımı yapılmasının önünün açılması gerekiyor.”

    Zorluklar ve Çözüm Önerileri

    HES’lerin GES hibrit santralleri yatırımlarında çeşitli kısıtlar ile karşılaştıklarını belirten Güven, en önemli sorunun TEİAŞ’ın HES’lere ilave hibrit GES kurmaları için yeterli kapasite tahsisinde bulunamıyor olması olduğunu dile getirdi. Ayrıca enerji sektörü dışı yatırımcılara lisanssız bağlantı kapasiteleri tahsis edilirken, lisanslı yatırımcılara yeterli kapasite verilmediğini belirtti. Güven, Türkiye’nin hidroelektrik enerjide Avrupa’da 2’nci sırada olduğunu ve bu alandaki liderliğin sürdürülebilmesi için çözüm önerilerini paylaştı.