GNC Makina’nın Finansman Modelleri
Sevilay ÇOBAN Takım tezgâhları sektöründe faaliyet gösteren ve 2010’da kurulan GNC Makina, otomotiv, tekstil, savunma ve medikal sektörlerine hizmet vermektedir. GNC Makina; Vıctor Taichung, Nakamura-Tome, ROMI, VISION WIDE, ONA, VONGHLER ve LICO gibi yüksek hız ve kaliteye sahip takım tezgahlarının Türkiye temsilciliğini yürütmektedir. GNC Makina Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinkaya, sektörün finansman maliyeti sorununa çözüm için hayata geçirdikleri modelleri anlatmıştır.
GNC Makina’nın Hedefleri ve İş Gücü
Çetinkaya, GNC Makina’nın şu anda yaklaşık %5-6 civarında bir pazar payına sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’de takım tezgâhları sektörünün büyüklüğü 2 milyar dolar. GNC Makina’nın hedefi, pazar payını genişleterek sektörde lider konuma gelmektir. Şirket, önümüzdeki 2-3 yıl içinde pazar lideri olmayı ve %13-14 pazar payına ulaşmayı hedeflemektedir. Ayrıca, ilk etapta 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı planlamaktadır.
Bir makina operatörünün başlangıç aşamasında minimum net maaşının 40-60 bin TL arası değiştiğine işaret eden Çetinkaya, “Biraz daha programlama konusunda da yetişmiş bir elemanın maaşı yüzde 25 daha yüksek oluyor. Üretim teknolojileri konusunda bilgi sahibi olan bir elemanın maaşı ise 90-100 bin TL arasına çıkabilmektedir. Mühendislerin ücretleri ise daha yüksek seviyelerde olabilmektedir.”
Çetinkaya, kalifiye eleman sorununun sanayi sektöründe yaygın olduğunu belirterek, “Sektörde yetişmiş eleman bulmak giderek zorlaşıyor. Bu nedenle, devletin bu konuya çözüm bulması gerekmektedir. GNC Makina olarak, GNC Akademi adı altında bir eğitim platformu oluşturduk. Sanayide çalışmanın olumsuz algısını değiştirmek için çaba harcamalıyız” ifadelerini kullanmıştır.