Güneş DOĞDU SOYLU
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Başkanı Cengiz Şimşek, 2025 yılının, geçmiş yıllarda başlatılan projelerin sonuçlarının alınacağı bir yıl olacağını belirtti. Sanayicilerin rekabet gücünü artırmak amacıyla yapılan yatırımlara büyük önem verdiklerinin altını çizen Şimşek, bölgenin altyapı sorunlarının artık tamamen çözüme kavuşturulduğuna dikkat çekti. GAOSB, dünya standartlarına sahip altyapısıyla yatırımcılar için bir cazibe merkezi konumuna geldi. 6. OSB’deki yatırımlar hız kazandı. Köprülü kavşaklar, kreş, cami, hastane, finans merkezi ve çarşı projeleri başarıyla tamamlandı. Ayrıca, Fırat Nehri’nin suyu üç ay içinde OSB’ye aktarılacak. Dülük tünellerinin ihalesi tamamlandı ve inşaat süreci başladı. Türkiye’nin en büyük OSB’si olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, toplam 54 milyon 250 bin metrekarelik alanıyla altyapı yatırımlarını da tamamladı. Mega yatırımların hayata geçmesiyle sanayiciler, dünya standartlarında bir organize sanayi bölgesinde üretim yapmanın konforunu yaşamaya başladı.
Altyapı Sorunumuz Kalmadı
Cengiz Şimşek, “Bizim en temel hedefimiz, sanayicilerimizin önünü açacak, rekabet gücünü artıracak ve dolayısıyla üretimin artmasına katkı sağlayacak yatırımları gerçekleştirmektir. Bu anlamda önemli bir mesafe kat ettik. Altyapı ile ilgili bir sorunumuz kalmadı. Daha önce taahhüt ettiğimiz tüm projelerimizi başarıyla hayata geçirirken, yenilerine de başlamanın hazırlıkları içindeyiz” dedi.
Güneş Enerjisinde Öncüyüz
Başkan Şimşek, “Sanayicilerimiz için en önemli maliyet kalemlerinden biri enerji” diyerek sözlerini sürdürdü. “GAOSB olarak Türkiye’de kullanılan sanayi elektriğinin yüzde 5’ini tüketiyoruz. Ayrıca, Türkiye’deki OSB’ler arasında kullanılan elektriğin yüzde 15’i Gaziantep OSB tarafından kullanılmaktadır. Elektrik, bizim için en büyük maliyetlerden biridir. Enerjinin hem maliyetinin uygun hem de kesintisiz olması en büyük hedefimizdir. En önemlisi de enerjinin yenilenebilir, çevre dostu bir kaynak olması tercih edilmektedir. Bu amaçla sanayicilerimizin çatılarında güneş enerjisi sistemleri (GES) kurmaları için teşviklerde bulunduk. Sanayicilerimiz de bu konuda oldukça ilgili ve hevesliler.” dedi.
Fırat Suyu Projesi Son Aşamada
Sanayi tesislerinin önemli bir kısmının suya dayalı üretim yaptığını vurgulayan Şimşek, “Bu nedenle gelecekte küresel ısınmanın etkisiyle yaşanması muhtemel su kıtlığına karşı sanayicilerimizin su sıkıntısı yaşamaması için 55 km’lik mesafeden Fırat Nehri’nin suyunu OSB’ye getirmek için başlattığımız proje son aşamaya geldi. Gaziantep sanayisi için hayati öneme sahip bu projenin tamamlanmasıyla, önümüzdeki mart ayında Fırat’ın suyunu OSB ile buluşturmayı planlıyoruz” diye ifade etti.
Yeni Atık Su Arıtma Tesisi
Yeni atık su arıtma tesisi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten GAOSB Başkanı Cengiz Şimşek, “Çevreye zarar vermeden üretim yapmaya büyük önem veriyoruz. Bu nedenle atık su arıtma tesisi ile ilgili yatırımlarımız da sürmektedir. Sanayi bölgemizin genişlemesiyle birlikte ilerleyen dönemlerde yetersiz kalacak olan arıtma tesisimizi 300.000 m³/gün kapasite üzerine yeni bir alanda yenilemek için proje çalışmalarına başladık” dedi.
Sağlık Yatırımları Tamamlanıyor
OSB’de sağlık tesisinin bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydeden Cengiz Şimşek, “Birçok ilin nüfusundan daha fazla kişinin istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgemizde bir sağlık tesisinin olmaması önemli bir eksiklikti. Sorunu gidermek amacıyla yapımına başlanan Travmatik Acil Durum Hastanesinin inşaat çalışmaları tamamlanmak üzeredir. İnşaatı tamamlanınca Sağlık Bakanlığına devredilecek olan hastanemizin 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete açılması planlanmaktadır. Hastanemiz 50 yatak kapasiteli olup, 13 poliklinik ile hizmet verecektir. Bu sayede, sağlık hizmeti almak isteyen OSB çalışanlarının sağlık hizmetine daha kolay ulaşımı sağlanmış olacaktır. Diğer taraftan, OSB’deki tesislerde çalışan anneler için büyük kolaylık sağlayan kreşimizi açtık. Eğitim yatırımlarına da önümüzdeki dönemde devam etmeyi planlıyoruz” diye belirtti.