Fosil yakıt kullanımının artmasıyla birlikte atmosfere salınan karbon emisyonu, küresel ısınmanın hızını artırmaktadır. Özellikle buzulların erimesi gibi etkilerle gezegenin devamlılığı tehdit altındadır. Yapılan araştırmalarda, Antarktika buzulundaki kimyasal analizler sonucunda günümüz atmosferindeki karbondioksit artış hızının, son 50 bin yılda görülen herhangi bir döneme kıyasla 10 kat daha hızlı olduğu ortaya konmuştur.
Doğal ve İnsan Kaynaklı Etkiler
Dünyanın tarihindeki ani iklim değişimlerine ilişkin yapılan analizler, bugünün atmosferindeki karbondioksit artışının temel olarak insan etkisiyle arttığını göstermektedir. Geçmişte buzul çağı döngüleri gibi doğal sebeplerden dolayı karbondioksit seviyelerinde dalgalanmalar yaşanırken, günümüzdeki artışın ana kaynağı insan faaliyetleri olmaktadır. Antarktika’da biriken buz, geçmiş atmosferik gazları içerdiği için bilim insanları tarafından incelenmekte ve iklim değişikliği kayıtları oluşturulmaktadır.
Karbondioksit Artışı ve Hızı
Oregon Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, geçmişteki karbondioksit artış oranlarının günümüzdekinden çok daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırma ekibinden Yrd. Doç. Kathleen Wendt, bugünkü karbondioksit artış hızının eşi benzeri görülmemiş düzeyde olduğunu vurgulamıştır. Günümüzdeki karbondioksit artışının, geçmişteki doğal artışlardan 10 kat daha hızlı olduğu tespit edilmiştir.
Başak Nur GÖKÇAM
Oregan Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan antik Antarktika buzulundaki ayrıntılı kimyasal analizine göre günümüzün atmosferik karbondioksit artış hızının, son 50 bin yıldaki herhangi bir noktaya kıyasla 10 kat daha hızlı olduğu tespit edildi.