Dünya Pamuk Günü Etkinliği
7-8 Ekim 2014 tarihlerinde, Better Cotton Saha Gezisi etkinliği çerçevesinde geniş katılımlı bir organizasyon Söke’de gerçekleştirilecektir. Bu iki günlük saha gezisinde, çiftçiler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek Türkiye’de pamuk üretimi, çırçırlama süreçleri, pamuk tedarik zinciri faaliyetleri ve Better Cotton Standard System uygulamaları hakkında yerinde bilgi alacaklardır.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, dünya pamuk üretiminin yaklaşık %84’ünün, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ilk on ülke tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Eskinazi, “2023/24 sezonunda Türkiye, dünya pamuk üretiminde 7. sırada yer alıyor. Avrupa Birliği pazarındaki payımız, özellikle organik ve sürdürülebilir üretim projeleri ile daha da artış göstermektedir. Türkiye’nin pamuk ambarı olarak bilinen ve kaliteli pamuk üretimi ile öne çıkan Söke Ovamızda, iyi pamuk uygulamaları ile üretim yapılmaktadır. Coğrafi işaret tescili, ürünün uluslararası pazardaki değerini artırmakta ve tescilli ürünler premium kalite/birinci sınıf olarak kabul edilmektedir.” dedi.
Söke Pamuğu ve Coğrafi İşaret Tescili
Söke pamuğundan elde edilen ipliklerin inceliği, dayanıklılığı, kendine özgü özellikleri, lif uzunluğu ve yumuşaklığı sayesinde “Beyaz Altın” olarak anılmaktadır. Söke pamuğu, Avrupa Birliği’nde tescillenen 27. coğrafi işaretimiz olmuştur. Eskinazi, “Söke Ticaret Borsası başta olmak üzere, pamuğa gönül veren tüm üreticilerimizi ve emeği geçen herkesi kutluyoruz. Söke Pamuğumuza aldığımız bu tescil, daha fazla katma değer yaratacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türk Pamuğu ve GDO’suz Üretim
Başkan Eskinazi, Türkiye’nin GDO’suz pamuk üreten nadir ülkelerden biri olduğunu belirterek, dünyada GDO’suz pamuk üreten ülkelerin yalnızca Türkiye, Yunanistan ve İspanya’dan oluştuğunu açıkladı. “Bölgemizde organik pamuk üretimi, Better Cotton ve rejeneratif pamuk gibi sürdürülebilir üretim uygulamaları yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Organik pamuk üretiminde, Hindistan’dan sonra dünyanın ikinci en fazla üretim yapan ülkesi konumundayız.” dedi.
Önemli bir nokta ise, Türkiye’de üretilen pamuğun tamamının GDO’suz olmasıdır. “GMO FREE Turkish Cotton” ibaresi ile tescil edilen markamız, Türk tekstil sektörünün kullanımına hazır hale getirilmiştir. “GMO FREE Turkish Cotton”, Türk pamuk üretimine uluslararası alanda önemli bir statü kazandırarak, sektöre ayrıcalıklı bir marka oluşturmuştur. Sürdürülebilir pamuk üretimi ile ilgili projelerimizi ve dijital tarım projelerimizi devam ettiriyoruz. “Better Cotton Initiative” gibi küresel girişimlerle iş birliği yaparak, Türk pamuğunun sürdürülebilirliğini ön plana çıkarmaktayız.