Çin ve AB Arasındaki Ticaret Gerilimi Derinleşiyor
Çin Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından geçen yıl başlatılan sübvansiyon soruşturması neticesinde, Çinli üreticilere uygulanan ek gümrük tarifleri hakkında yapılan eleştirileri yanıtladı. Bakanlık, bu tür önlemlerin, sektörün devlet destekli olduğu iddialarına dayanarak alındığını belirterek, bu adımları kabul etmediklerini vurguladı.
Pekin yönetimi, Çinli işletmelerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak adına her türlü önlemi alacağını ifade etti. Bu kapsamda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) aracılığıyla ihtilaf çözüm mekanizmasına başvuruda bulunduklarını da ekledi.
Açıklamada, Çin’in ticari anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözümünü tercih ettiği ve AB ile yeni müzakerelerin devam ettiği belirtildi. “Umarız Avrupa tarafı, Çin ile yapıcı bir işbirliği geliştirecek ve her iki tarafın da kabul edebileceği, ticari sürtüşmelere yol açmayacak bir çözüme ulaşılabilir.” ifadesine yer verildi.
AB Komisyonu, 2023 yılı Ekim ayında, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturmasının tamamlandığını açıkladı. Bu bağlamda, AB’ye elektrikli otomobil ithalatına 5 yıllık süreyle ilave gümrük vergileri getirileceği bildirildi. Yeni düzenlemenin, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından yarından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bu yeni düzenlemeye göre, ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Çin’de üretilen modellerine yüzde 7,8, Çinli BYD şirketine yüzde 17, Geely’ye ise yüzde 18,8 ek gümrük vergisi uygulanacak. Soruşturmada işbirliği yapan üreticilere yüzde 20,7, işbirliği yapmayan devlet destekli SAIC Motor ve diğer şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi uygulanacak.
ÇİN İLE AB ARASINDA TİCARET SAVAŞI TEHLİKESİ
Komisyonun başlattığı sübvansiyon soruşturmasının ardından gelen gümrük tariflerindeki artış, Çin ile AB arasında bir ticaret savaşının patlak verme ihtimalini artırıyor. Çin Ticaret Bakanlığı, AB ülkelerinin 4 Ekim’de tarife artışlarını onaylamasının ardından, bu ülkelerden ithal edilen konyaklara geçici gümrük vergileri uygulayacağını duyurmuştu.
Öte yandan, Çin daha önce Avrupa’dan ithal edilen domuz eti ürünlerine damping, süt ürünlerine ise sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Pekin yönetimi, ayrıca Avrupa’dan gelen otomobillere ek gümrük tarifleri uygulama sinyali veriyor. Ticaret Bakanlığı, büyük motor hacmine sahip benzinli ithal araçlar için gümrük tarifelerini artırma planlarını açıkladı. Bu durumun, Çin’deki geniş motorlu taşıtların büyük bir kısmını ihraç eden AB ülkeleri için olumsuz sonuçlar doğuracağı öngörülüyor.