Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Bilişim 500 2023: Türkiye’nin Bilişim Sektöründeki Büyüme ve Ödüller

    Bilişim 500 2023 raporu ile Türkiye’nin bilişim sektöründeki büyüme dinamiklerini keşfedin. Ödül sahipleri, sektördeki yenilikler ve başarı hikayeleri hakkında detaylı bilgiye ulaşın.

    Bilişim 500 2023 raporu ile Türkiye'nin bilişim sektöründeki büyüme dinamiklerini

    Hamide HANGÜL

    Türkiye’de bilişim sektörünün gelişimini ve geldiği noktayı gözler önüne seren Bilişim 500 araştırma sonuçları, düzenlenen ödül töreni ile kamuoyuna duyuruldu. 2023 yılında Bilişim 500’ün toplam geliri 716 milyar TL’ye ulaşarak, bir önceki yıla göre %93 oranında bir büyüme gösterdi. Bu büyüme, yaklaşık 30 milyar dolar karşılığı bir rakam olarak kaydedildi ve dolar bazında da %30’un üzerinde bir artış sağlandı. Bu yılki araştırmada 74 yeni şirket yer alırken, sıralamaya giren firmaların 140’ı %100’ün üzerinde büyüme kaydetti. En yüksek büyüme gösteren ilk beş şirketin ortalama büyüme oranı %680 olarak belirlendi. En dikkat çekici büyümeyi ise %1.468 ile Prime Teknoloji gerçekleştirdi.

    Son bir yıl içerisinde sektörün merkezine yapay zekânın yerleşmesiyle, şirketlerin yapay zekâdan elde ettikleri gelirler bir önceki yıla göre %185 oranında bir artış gösterdi. Şirketlerin ciro bilgilerine dayanarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, bilişim sektörünün zirvesinde bu yıl da Turkcell yer aldı. Türkiye’nin en büyük on bilişim firması sırasıyla şu şekildedir:

    • Turkcell
    • Türk Telekom
    • Vodafone
    • Indeks Bilgisayar
    • Teknosa
    • Arena
    • Bilkom Bilişim
    • Penta Teknoloji
    • Ingram Micro
    • Koç Sistem

    Bilişim 500 ödülleri bu yıl altı farklı kategoride dağıtıldı. Bu kapsamda, yılın Ar-Ge yatırımı kategorisi birincisi Logo Yazılım, yılın yapay zekâ kategorisi birincisi Deeptech, yılın Türkiye merkezli üretici donanım kategorisi birincisi Karel Elektronik, yılın Türkiye merkezli üretici hizmet kategorisi birincisi Türk Telekom, yılın Türkiye merkezli üretici yazılım kategorisi birincisi Intertech, yılın donanım ihracatı kategorisi birincisi Arkel, yılın hizmet ihracatı kategorisi birincisi Teleperformance Türkiye ve yılın yazılım ihracatı kategorisi birincisi ise ibe Erka Grubu oldu.

    Lokomotif Sektör

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ödül töreninde yapmış olduğu konuşmada, Türk bilişim sektörünün artık lokomotif bir güç haline geldiğini ifade etti. Sayan, “Özellikle yazılım ve bilişim sektöründe son on yılda hızla büyüyen bir ekosistem oluşturduk. 2025 yılına kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz bulunuyor. Mobil abone sayımız ise 93 milyona ulaşmış durumda” dedi.

    “5G’ye %100 Yerli Oranla Geçeceğiz”

    Yerli ve milli baz istasyonu ULAK’a da değinen Fatih Sayan, “ULAK baz istasyonları ile başladığımız bu yolculukta, 5G’ye %100 yerli ve milli oranla geçmeyi hedefliyoruz. Yerli teknolojilere yatırım yaparak, ülkemizin sürdürülebilir refahına katkıda bulunmalıyız” şeklinde konuştu. Ayrıca, gençlerin önünü açarak etkin ve sağlıklı bir girişim ekosistemi oluşturmanın önemine de dikkat çekti.