Nagihan KALSIN -ANKARA
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, bertaraf tesislerinin ihalelerinin genellikle yap-işlet, yap-işlet-devret veya imtiyaz anlaşmaları çerçevesinde yapıldığını belirtti. Öner, “Bertaraf tesislerinin yapımında temel mekanizmanın Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) olduğunu vurgulayarak, günümüzde elektrik fiyatlarının düşmesiyle tesislerin işletme maliyetlerinin kurtarılmasının zorlaştığını ifade etti.
Elektrik Üretimi ve YEKDEM
Öner, atık bertaraf tesislerinin çevreci tesisler olduğunu ve elektrik üretimini satarak ayakta durduklarını belirtti. Ancak YEKDEM sonrası dönemin tesisleri olumsuz etkilediğini dile getirdi. Öner, Enerji Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Belediyeler ve katı atık bertaraf firmalarının bir araya gelerek çözüm üretmeleri gerektiğini vurguladı.
Katı atık bertaraf tesislerinin toplamının Türkiye’de 350 megavatlık bir kapasiteye sahip olduğunu ve üretilen elektriğin yüzde 2’sinin bu tesislerde üretildiğini belirten Öner, bu tesislerin desteklenmesi gerektiğini savundu. Ek olarak, tesislerin yeşil elektrik üreterek karbon emisyonunu azalttığını ve metan gazının zararını 40 kat azalttığını vurguladı.
Dernek olarak taleplerinin YEKDEM süresinin düzenlenerek katı atık bertaraf tesisleri için yeni fiyatlarla en az 15 yıl daha devam etmesi olduğunu belirten Öner, belediyelerle gelir paylaşımı yapan tesislerin belediyelere verdikleri payın kaldırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.