Amik Ovası’ndaki Kuraklık Sorunu
Türkiye’nin en verimli tarım alanlarından biri olan Amik Ovası, son yıllarda yaşanan yağışsız kış mevsiminden ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Kuraklık nedeniyle arazilerde yarılmalar meydana gelirken, bu durum tarım üreticileri için alarm zilleri çalmaya başladı. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Konuşkan, bölgede yaşanan kuraklık hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu ve çiftçilere bazı önerilerde bulundu.
“3 Aylık Yağış Miktarı Yetersiz”
Hatay’da son yıllarda metrekareye ortalama 700 kilogram yağış düşerken, bu yılın ilk üç ayında gerçekleşen yağış miktarının tarım ürünleri için yeterli olmadığını belirten Konuşkan, “Hatay’ın yağış düzenine baktığımızda, metrekareye ortalama 700 kilogram yağış alıyoruz. Ancak yıllar arası değişiklikler söz konusu. Örneğin, 2009 yılında bir günde 400 kilogram yağış alan bir bölge, 2025 yılının ilk üç ayında elde edilen yağış miktarı hiçbir tarım ürünü için yeterli değil” dedi.
“Amik Ovası’nda Büyük Verim Kaybı Bekleniyor”
Bu yıl sadece sulama yapabilen çiftçilerin ürün alabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Konuşkan, “Ürün gelişimleri normal seviyelerin oldukça altında. Geçen yıl aynı dönemde buğdaylarımız başak vermişken, bu yıl buğdaylarımız henüz başaklanmadı. Attığımız gübreler de maalesef etkisini göstermeyecek. Bu yıl Amik Ovası’nda ciddi bir verim kaybı yaşanması kaçınılmaz.” dedi. Özellikle kuraklık koşullarının etkisiyle, ikinci ürün ekimi yapılacaksa dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Konuşkan, sözlerine şöyle devam etti: “Reyhanlı ve Kumlu ilçelerimizde kuyu suları ile üretim yapan çiftçilerimiz uzun süredir yer altı sularını kullanıyor. Bu durum, yer altı sularının azalmasına yol açmakta. Kendi kuyularımızda su seviyeleri %30 oranında düşmüş durumda. Eğer bu şekilde devam edersek, ikinci ürün ekimlerinin su sıkıntısı yaşayacağı aşikâr. Çiftçilerimize, ikinci ürün ekimlerini mevcut su kapasitelerine göre yapmalarını ve mümkünse ekim miktarlarını azaltmalarını tavsiye ediyoruz.“