Akdeniz Ülkelerinde Aşırı Sıcaklıklar ve İklim Değişikliği
Bu ay, Akdeniz ülkeleri, 40 dereceyi aşan sıcaklıklarla zorlu bir mücadeleye girişti. Özellikle Fas‘ta sıcaklıkların sebep olduğu koşullar nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti. Bununla birlikte, Portekiz ve Yunanistan‘da orman yangınları ciddi boyutlara ulaşırken, İtalya ve İspanya‘da su kısıtlamaları ve kuraklık sorunları ortaya çıktı. Bu aşırı sıcaklar, Fransa‘daki Olimpiyat Oyunları’nda hem sporcuların hem de izleyicilerin sağlığını tehdit edecek seviyelere ulaştı.
Uluslararası bilim insanları tarafından oluşturulan World Weather Attribution (WWA) ekibi, bu ay Avrupa’nın büyük bir kısmını ve Kuzey Afrika’yı etkileyen aşırı sıcak hava dalgasının iklim değişikliği ile bağlantısını inceleyen bir analiz gerçekleştirdi. Bu çalışma, İngiltere, ABD, İsveç ve Hollanda’daki üniversiteler ve meteoroloji kuruluşlarından gelen bilim insanları tarafından yapıldı. Bilim insanları, petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı ile ormansızlaşma gibi insan kaynaklı faaliyetlerin yol açtığı küresel ısınma olmadan, bu ayki aşırı sıcakların yaşanmasının imkansız olduğunu ortaya koydu.
- Analize göre, temmuz aylarında görülen aşırı sıcaklar artık nadir görülen hava olayları olmaktan çıkmıştır.
- İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle ortalama sıcaklıkların sanayi devrimi öncesindeki sıcaklık ortalamasına göre 1,3 derece arttığı mevcut iklimde, aşırı sıcak temmuz ayları artık yaklaşık 10 yılda bir olası hale gelmiştir.
- Ayrıca, Avrupa’daki hava sıcaklıkları, iklim değişikliği yüzünden sanayi devrimi öncesindeki sıcaklık ortalamasından 2,5 ila 3,3 derece daha yüksek seyretmektedir.
“İklim değişikliği olmasaydı Paris 3 derece daha serin ve sporcular için güvenli olurdu” diyen Londra Imperial College Grantham Enstitüsü İklim Değişikliği ve Çevre Bölümü İklim Bilimi Kıdemli Öğretim Görevlisi Friederike Otto, analize dair değerlendirmesinde iklim değişikliğinin Olimpiyatları da olumsuz etkilediğini vurguladı. Otto, “Dünya, sporcuların 35 derece sıcaklıkta nasıl bunaldığını izledi. Eğer atmosfer fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlarla aşırı yüklenmemiş olsaydı, Paris yaklaşık 3 derece daha serin ve spor için çok daha güvenli bir ortam olurdu. Ne yazık ki, Akdeniz’deki pek çok insan, buz torbası, klima veya iş yerinde serinleme molası gibi lükslere sahip değil. Bu insanlar için aşırı sıcaklar, hayati tehdit anlamına gelebilir.” ifadelerini kullandı.
Londra Imperial College Grantham Enstitüsü İklim Değişikliği ve Çevre Bölümü Araştırmacısı Mariam Zachariah, Akdeniz’i etkisi altına alan bu tehlikeli sıcaklıkların iklim değişikliğinin boyutlarını gözler önüne serdiğini dile getirdi. Zachariah, “Avrupa, diğer kıtalara göre iki kat daha hızlı ve hatta iklim modellerinin öngördüğünden daha hızlı ısınıyor. İklim değişikliği artık uzak bir tehdit değil, her geçen gün daha da belirgin hale geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.