Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    AB Komisyonu’ndan Hurda Araçlar Üzerine Kartel Açıklaması

    AB Komisyonu, hurda araçlar üzerindeki kartel uygulamalarını değerlendirdi. Detaylar ve sonuçlar için makalemizi okuyun.

    AB Komisyonu, hurda araçlar üzerindeki kartel uygulamalarını değerlendirdi. Detaylar ve

    AB Komisyonu’ndan Hurda Araçlar Üzerine Önemli Açıklama

    Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, birçok büyük otomobil üreticisinin ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği) ile birlikte, ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümü konusunda uzun süreli bir kartele katıldıklarını duyurdu. Bu durum, rekabeti engelleyici anlaşmalar yapıldığı ve uyumlu davranışlar sergilendiği anlamına geliyor.

    Açıklamada, BMW, Ford, Honda, Hyundai/Kia, Jaguar Land Rover, Tata, Mazda, Mercedes Benz, Mitsubishi, Opel, General Motors, Renault/Nissan, Stellantis, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Volvo, Geely gibi birçok otomobil üreticisinin 2002-2017 yılları arasında bu kartele dahil oldukları belirtildi.

    Karteli ifşa eden Mercedes-Benz, para cezası almadı

    AB Komisyonu, bu kartel nedeniyle 15 büyük otomobil üreticisine ve ACEA’ya toplamda 458 milyon avro para cezası kesildiğini açıkladı. Ancak, karteli ilk olarak ifşa eden Mercedes-Benz, hoşgörü programı kapsamında ceza almaktan muaf tutuldu. Komisyon, tüm şirketlerin kartele katılımlarını kabul ettiklerini ve davada uzlaşmayı tercih ettiklerini vurguladı.

    Açıklamada, bu firmaların hurdacılarla ömrünü tamamlamış araçlar konusunda ödeme yapmamak üzere anlaştıkları, ayrıca yaptıkları bireysel anlaşmalardaki ticari açıdan hassas bilgileri paylaştıkları ve hurdacılara karşı davranışlarını koordine ettikleri ifade edildi. Bunun yanı sıra, yeni otomobillerde tüketicilerin geri dönüşüm bilgilerini dikkate almasını engellemek amacıyla birlikte hareket ettikleri kaydedildi.

    Bu tür davranışların, AB rekabet kurallarına aykırı olduğu belirtilirken, AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu’nda bulunmaktadır. Komisyon, rekabet veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ettiğinde, buna son vermekte ve ilgili firmalara yüksek para cezaları uygulamaktadır.