Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yeni Silah ve Araç Kiralama Düzenlemeleri

    Yeni Silah ve Araç Kiralama Düzenlemeleri ile ilgili en güncel bilgileri keşfedin. Kiralama süreçleri, yasal gereklilikler ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşın.

    Yeni Silah ve Araç

    Yeni Düzenlemeler ve Ceza Artışları

    Teklif doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı dikkate alınarak kaymakam adaylarının eğitim gerekliliklerine ilişkin Dahiliye Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılacaktır. Bu kapsamda, ateşli silah parçalarının ülkeye sokulması ve satışı ile ilgili ceza uygulamaları da sıkılaştırılacaktır.

    Ateşli silahların namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesi gibi parçalarını ülkeye sokan veya satan kişilere, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecektir. Bu durum, silah kaçakçılığının önlenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

    Ruhsatsız silah taşıyan, satın alan veya bulunduranlara verilecek hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, üst sınırı ise 3 yıldan 4 yıla çıkarılacaktır. Böylece, ruhsatsız silah bulundurmanın cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanacaktır.

    Üçüncü kez silahı kaybeden veya çaldıran kişilerin silah ruhsatları iptal edilecek; bu bireylere 5 yıl süreyle silah bulundurma veya taşıma izni verilmeyecektir.

    YETKİSİZ ÇAKAR KULLANIMINA CEZA ARTIRILDI

    Yapılan düzenlemelerle birlikte, yetkisiz çakar ve tepe lambası kullanan kişilere 96 bin lira idari para cezası uygulanacaktır. Bu araçları kullananların ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulacak ve araçlar da aynı süre içerisinde trafikten men edilecektir. Ayrıca, çarşı ve mahalle bekçileri, silah bulundurduğuna dair yeterli şüphe taşıdıkları durumlarda durdurdukları kişi veya araçlara yönelik kısmi arama yapma yetkisine sahip olacaklardır.

    ARAÇ KİRALAMA ŞİRKETLERİ İÇİN YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER

    Kimlik Bildirme Kanunu’nda yapılacak değişikliklere göre, araç kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler, sorumlu işletmecileri ve yöneticileri tarafından kiralanan araçlar ve kiralayanların bilgileri ile kira sözleşmesi gibi tüm belgelerin usulüne uygun olarak bilgisayarda saklanması ve genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurulması zorunlu olacaktır. Ayrıca, bilgisayar terminalleri, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar sistemlerine bağlanacak ve kiralanan araçların bilgileri araç teslimi esnasında anlık olarak bu kuvvetlere bildirilecektir.

    Kiralama işletmeleri, araçlarda GPS cihazı (küresel uydu navigasyon sistemi) bulundurarak, araçların konum bilgilerini 3 yıl süreyle saklamakla yükümlü olacaklardır. Genel kolluk kuvvetleri, bu verilere dayanarak şahısların aktif araç kiralama durumlarını, araç kiralama hizmeti sunan gerçek ve tüzel kişilere ileteceklerdir.

    Bu kayıtları tutmayan, bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin sistemine bağlamayan, gerçeğe aykırı kayıt yapan veya bilgi veren, GPS cihazı bulundurmayan ve konum bilgilerini saklamayan işletmelere 99 bin 896 lira, kiralayan şahıs ile kiralanan araç bilgilerini zamanında bildirmeyenlere ise 49 bin 938 lira idari para cezası uygulanacaktır. Aynı yıl içinde tekrarı yaşandığında en son kesilen para cezasının iki katı uygulanacak ve bu fiillerin dördüncü defa işlenmesi durumunda işletme ruhsatları iptal edilecektir.