Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve Sürdürülebilirlik
Foreks – Dünya genelinde iklim değişikliği ile mücadele, çevresel risklerin azaltılması amacıyla sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırma çabalarını hızlandırıyor. Kullandığı enerjinin yaklaşık %75’ini ithal eden Türkiye’de de yenilenebilir enerji yatırımları giderek artış gösteriyor. Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının 2024 yılının sonunda %42,7’den %45’e ulaşması bekleniyor.
Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının umut verici olduğunu ancak yetersiz kaldığını ifade eden Üçay Mühendislik İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Turan Şakacı, ülkenin enerji ihtiyacının yılda %4,4 oranında artış gösterdiğini belirtti. Şakacı, her yıl ortalama 43 milyar dolar, yani GSYH’nın %5’ine eşdeğer bir miktarda enerji ithalatı gerçekleştirildiğini vurguladı.
2024 yılı Ekim ayı itibarıyla Türkiye’nin elektrik üretiminde kaynaklar şu şekilde dağılıyor:
- Kömür: %34,6
- Doğal gaz: %17,7
- Hidrolik enerji: %22,9
- Rüzgar: %10,4
- Güneş: %8,2
- Jeotermal enerji: %3,2
- Diğer kaynaklar: %3
Bu veriler, yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtlara oranla hâlâ oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin büyüyen enerji talebinin karşılanabilmesi, dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin sağlanması için endüstriden otellere, hastanelerden alışveriş merkezlerine kadar pek çok alanda yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın kritik öneme sahip olduğu aşikardır.
Özellikle sanayi sektörü, enerji tüketiminin sadece %2,22’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktadır. Sanayi, toplam nihai enerji tüketiminin %28,44’ünü elektrikten karşılamaktadır. EPDK verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla endüstride tüketilen enerjinin %77,48’ini fosil yakıtlar oluşturmaktadır. Dolayısıyla, yenilenebilir enerji yatırımları artsa da hâlâ yeterli seviyelerde değildir.
Güneş Enerjisi Sistemleri (GES), ‘Sınırda Karbon’ uygulamasının mali yükümlülüklerini azaltıyor. Fabrikalar, çatılarında veya herhangi bir arazilerinde GES yatırımı yaparak, tükettikleri elektriğin bir kısmını veya tamamını güneşten sağlayabilir ve sürdürülebilirlik adımlarını destekleyebilirler. Bu tür yatırımlar, fabrikaların karbon ayak izlerini azaltmanın yanı sıra, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni ticaret sistemi olan ve 2026’dan itibaren uygulanması planlanan ‘Sınırda Karbon’ uygulamasının mali yükümlülüklerini de hafifletecektir.
Kısacası, yeşil, kârlı ve güçlü bir sanayi için GES yatırımı yapmak zorunludur. Üstelik bu yatırım, GES’in kurulduğu bölgeye bağlı olarak 4 ila 6 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmektedir. Üçay Mühendislik olarak, yenilenebilir enerji sektöründeki çeyrek asra yaklaşan tecrübemizle müşterilerimize çatı GES kurulumlarında profesyonel ve yüksek verimli çözümler sunmaktayız.